ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νεκρός ο μεγιστάνας Τζον Μακάφι, λίγο μετά την έγκριση έκδοσής του στις ΗΠΑ

ισπανία-νεκρός-ο-μεγιστάνας-τζον-μακά-544248

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Τζον Μακάφι, ο δημιουργός του ομώνυμου antivirus, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, σε φυλακή της Καταλονίας, λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη έδωσε το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo», το υπουργείο Δικαιοσύνης της Καταλονίας επιβεβαίωσε τον θάνατο του 75χρονου Μακάφι. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και νοσηλευτικό προσωπικό της φυλακής προσπάθησαν να του κάνουν ανάνηψη, όμως χωρίς επιτυχία.

«Η δικαστική επιτροπή μετέβη στο σωφρονιστικό κέντρο και ερευνά τα αίτια του θανάτου. Όλα δείχνουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για αυτοκτονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ισπανία: Η Δικαιοσύνη είχε δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις ΗΠΑ
Νωρίτερα, η ισπανική Δικαιοσύνη είχε δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοση στις ΗΠΑ του Αμερικανού δημιουργού του διάσημου ομώνυμου λογισμικού κατά των ιών, Τζον Μακάφι, που καταζητείτο στη χώρα του για φοροδιαφυγή, έγινε σήμερα γνωστό από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ο επιχειρηματίας, που ήταν γκουρού των κρυπτονομισμάτων, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2020 στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και στη συνέχεια τέθηκε σε προσωρινή κράτηση.

Τζον Μακάφι: Είχε παραλείψει να δηλώσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων από κρυπτονομίσματα
Ο Τζον Μακάφι, 75 ετών, συνελήφθη την επομένη της δημοσίευσης από Αμερικανό εισαγγελέα κατηγορητηρίου εις βάρος του, γιατί είχε παραλείψει να δηλώσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από την προώθηση κρυπτονομισμάτων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνέδρια και πώληση δικαιωμάτων για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Σύμφωνα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Τζον Μακάφι φέρεται επίσης να έκρυψε περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα ακίνητα, ένα κότερο και ένα αυτοκίνητο, γράφοντάς τα σε ονόματα άλλων προσώπων. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης μέσω της Interpol και ζήτησαν την έκδοσή του.

Μετά τη μεγάλη περιουσία που έκανε με το λογισμικό του κατά των ιών McAfee τη δεκαετία του 1980, ο Τζον Μακάφι έγινε γκουρού των κρυπτονομισμάτων, χάρη στα οποία δήλωνε ότι κέρδιζε 2.000 δολάρια ημερησίως, ενώ τον ακολουθούσαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες στο Twitter.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη απήγγειλε εξάλλου σε βάρος του επιχειρηματία τον Μάρτιο κατηγορία για την προώθηση μεταξύ των οπαδών του στο Twitter αρκετών επιχειρήσεων που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, χωρίς να τους πει ότι πιθανόν θα αντλούσε από αυτές μεγάλα ποσά.

Ο Τζον Μακάφι είχε μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα το 2012, όταν ο γείτονάς του στο Μπελίζ, μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς, ένα έγκλημα που δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα. Η αστυνομία είχε ανακαλύψει τότε ότι ο Μακάφι ζούσε με μια 17χρονη και ότι είχε αρκετά όπλα στο σπίτι του. Ο επιχειρηματίας έκανε μια απίστευτη απόδραση, μια υπόθεση που παρακολουθούσαν στενά τα μέσα ενημέρωσης επί έναν μήνα. Το 2015 είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Στη συνέχεια δεν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης… μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όταν διέφυγε από τη χώρα του, της οποίας ήθελε να διεκδικήσει την προεδρία.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου