ΔΙΕΘΝΗ

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με εταιρείες που υποστηρίζουν το Ιράν

μεγαλώνει-η-μαύρη-λίστα-των-ηπα-με-ετ-541090

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα τους περίπου δέκα εταιρείες και άτομα που φέρονται να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Οι εταιρείες αυτές και οι επικεφαλής τους, στην πλειονότητα Ιρανοί, βρέθηκαν στη μαύρη λίστα επειδή υποστήριξαν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών.

Το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κατέληξαν στις 24 Νοεμβρίου στη Γενεύη σε μια προσωρινή συμφωνία διάρκειας έξι μηνών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αυτή η συμφωνία «δεν συγκρούεται και δεν θα συγκρουστεί με τις ατέρμονες προσπάθειές μας να αποκαλύψουμε και να πλήξουμε όλους όσοι υποστηρίζουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή όσοι προσπαθούν να παραβιάσουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κόεν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που ο επικεφαλής της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Ο Δημοκρατικός Τιμ Τζόνσον σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να βλάψει τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας με την Τεχεράνη για την αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε τίποτα αντιπαραγωγικό που θα μπορούσε να βλάψει την ενότητα της Δύσης στο θέμα αυτό», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου