ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Δεν επιβάλαμε ποτέ κάτι στην Ουκρανία

πούτιν-δεν-επιβάλαμε-ποτέ-κάτι-στην-ου-541043

Η Ρωσία δεν επιδιώκει να γίνει υπερδύναμη και ούτε “επιβάλλει τίποτα σε κανέναν” είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον του Κρεμλίνου. Με σαφή αναφορά στην Ουκρανία είπε πως η Μόσχα έχει προσκαλέσει το Κίεβο στην τελωνειακή ένωση στην οποία έχουν ενταχθεί προς το παρόν, εκτός από τη Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, αλλά “δεν επιβάλλει τίποτε σε κανέναν”.

“Δεν επιβάλλουμε τίποτε σε κανέναν, αλλά αν οι φίλοι μας το επιθυμούν, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από κοινού”, είπε προσθέτοντας ότι η Ουκρανία εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει, πριν ακόμη από την άρνησή της στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παρατηρητής σε όλες τις συναντήσεις της τρόικας (Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν).

Μιλώντας για την οικονομία της χώρας του, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας είναι ενδογενή. “Πρέπει να είμαστε σαφείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι εξωτερικοί, αλλά εσωτερικοί”, είπε, αναφέροντας ως κύριο παράγοντα οικονομικής επιβράδυνσης την χαμηλή παραγωγικότητα. Μέχρι σήμερα το Κρεμλίνο απέδιδε στην δυσμενή παγκόσμια οικονομική συγκυρία την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας.

“Δεν επιδιώκουμε να μας ονομάσουν υπερδύναμη, κάτι που γίνεται αντιληπτό ως επιδίωξη παγκόσμιας και περιφερειακής ηγεμονίας”, δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του για την κατάσταση της ένωσης, ενώπιον βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αναφερόμενος στο σχέδιό του για μία Ευρασιατική Οικονομική Ένωση η οποία θα περιλάβει όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες με κέντρο τη Μόσχα , ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να το προωθήσει “χωρίς να έλθει σε αντίθεση με άλλα σχέδια ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Ευρώπης”.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου