ΔΙΕΘΝΗ

Γάλλοι στρατιώτες ερευνώνται για κακοποίηση ανηλίκων στο Μπανγκούι

γάλλοι-στρατιώτες-ερευνώνται-για-κακ-540860

Την σκιά της στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις ρίχνει υπόθεση με καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων -σύμφωνα με τις αναφορές, μέχρι και αγόρια ηλικίας εννέα ετών- από γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα και δεσμεύεται για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Παράλληλα, βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάλληλος του ΟΗΕ «ξηλώθηκε» επειδή παρέδωσε στο Παρίσι φάκελο της υπόθεσης, κρίνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη αδρανούσαν.

Η Γαλλία είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2013, με φόντο την αιματηρή βία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην πρώην γαλλική αποικία. Ο ΟΗΕ στη συνέχεια εγκατέστησε δύναμη κυανόκρανων, με την άφιξη της οποίας η Γαλλία ξεκίνησε φέτος να αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις της.

Οι καταγγελίες μιλούν για κακοποίηση ανηλίκων από γάλλους στρατιώτες σε κέντρο για εκτοπισμένους στην πρωτεύουσα Μπανγκούι την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουνίου 2014.

Αφορούν περίπου 10 παιδιά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο και επιβεβαίωσε ότι η εισαγγελία του Παρισιού έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα. Δεν δόθηκαν ακόμη στοιχεία των υπόπτων.

Ο υπάλληλος του ΟΗΕ που παρέδωσε στοιχεία στο Παρίσι

Ξεχωριστά, την Πέμπτη ο βρετανικός Guardian υποστηρίζει πως υπάλληλος υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ που βρέθηκε στο Μπανγκούι παρέδωσε στη γαλλική εισαγγελία τα στοιχεία σχετικής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπάλληλος, ο σουηδός Άντερς Κόμπας, έκρινε ότι οι υπηρεσίες δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη φερόμενη κακοποίηση ανηλίκων από τους γάλλους στρατιώτες. Υποστηρίζεται ότι επειδή παρέδωσε τα στοιχεία στη γαλλική εισαγγελία, απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κόμπας «ξηλώθηκε» από το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω της διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων του ΟΗΕ και παραβίασης πρωτοκόλλου. Βρίσκεται υπό έρευνα από τις εσωτερικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και είναι αντιμέτωπος με απόλυση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε ο Κόμπας ήταν σε γνώση ανώτατων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν και της επιτελάρχου Σουζάνα Μαλκόρα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου