ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές-άλμα στο άγνωστο στην Ουκρανία

εκλογές-άλμα-στο-άγνωστο-στην-ουκρανί-539844

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να κάνει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, άλμα στο άγνωστο, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένεται να αναδείξουν πρόεδρο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 41 ετών, ηθοποιό που ως πρότινος η μόνη του σχέση με την πολιτική ήταν πως υποδυόταν τον αρχηγό του Κράτους σ’ ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ.

Μόλις το 9% των Ουκρανών εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στον πλανήτη, κατέγραφε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξήγγειλε στο μοναδικό ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του Πέτρο Ποροσένκο την περασμένη εβδομάδα ότι θα «τσακίσει το σύστημα», επικράτησε τον πρώτο γύρο, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 50% και μία ψήφο που απαιτείτο για να αναδειχθεί απευθείας πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν πάντως σχεδόν όλες τον Ζελένσκι να κερδίζει με τεράστια διαφορά σήμερα. Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο ηθοποιός και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος πιστώνεται πάνω από 70% των προθέσεων στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο οφείλεται κυρίως στο ότι προσελκύει την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς.

ΦΩΤΟ REUTERS

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου