ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πούτιν για τους στόχους της Ρωσίας

μηνύματα-πούτιν-για-τους-στόχους-της-ρ-539809

Συγκρατημένος μεν και προσεκτικός αλλά χωρίς την παραμικρή διάθεση να βάλει νερό στο κρασί του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε χθες πλήρως τις επιλογές του από το βήμα της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για πρώτη φορά, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ο Πούτιν παραδέχθηκε ανοιχτά πως τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας είναι ενδογενή

Κι αυτό, παρά το γεγονός πως ορισμένες από τις εν λόγω επιλογές έχουν προκαλέσει κύματα αντιδράσεων εντός και εκτός Ρωσίας. Ο 61χρονος ηγέτης άφησε αιχμές εναντίον των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε την πρόσδεση της Ουκρανίας στο ρωσικό άρμα επιρροής, παρουσιάστηκε ως πολέμιος της ομοφυλοφιλίας και επιτέθηκε σφόδρα σε όσους αναζητούν καταφύγιο σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Μόνο στο μέτωπο της ρωσικής οικονομίας τόλμησε (για πρώτη φορά) να παραδεχτεί την ύπαρξη «ενδογενών προβλημάτων», τα οποία ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να αναιρέσουν καμία από τις προεδρικές του δεσμεύσεις (αυξήσεις στους μισθούς ιατρών/εκπαιδευτικών κ.ά.). Εντύπωση προκάλεσε η ρήση του πως η Ρωσία «δεν επιδιώκει να ονομαστεί υπερδύναμη» «ούτε να επιβάλει τίποτα σε κανέναν».

«Δεν παραβιάζουμε τα συμφέροντα κανενός, ούτε προσπαθούμε να δείξουμε στους άλλους πώς να ζουν», διακήρυξε ο 61χρονος, αφήνοντας αιχμές εναντίον του αμερικανικού επεκτατισμού, αιχμές που στην πορεία ωστόσο έμελλε να γίνουν πιο σαφείς.

«Ας μην τρέφει κανείς αυταπάτες πως υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις, πολιτικές και στρατιωτικές», τόνισε κατά τη διάρκεια της 70λεπτης ομιλίας του ο πρόεδρος, ο οποίος μόλις μερικές ώρες πριν είχε δώσει διαταγή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αρκτική, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Καναδά.

Υπενθυμίζεται δε πως έως το 2020, η Ρωσία είναι προγραμματισμένο να ξοδέψει 700 δισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της.

Από την ετήσια ομιλία του Πούτιν δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν και οι αιχμές κατά των ομοφυλοφίλων. Μάλιστα, παίρνοντας αφορμή από το συγκεκριμένο θέμα, ο Ρώσος επιχείρησε να παρουσιαστεί ως παγκόσμιος υπερασπιστής των «συντηρητικών αξιών» ενάντια σε μια «στείρα ανοχή που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα» και οδηγεί «πίσω στο ερεβώδες χάος».

Κίεβο
Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Προσκάλεσε το Κίεβο να ενταχθεί σε μια τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, βασισμένη «στην αρχή της ισότητας και σε πραγματικά οικονομικά συμφέροντα». Τόνισε δε με νόημα πως στην εν λόγω ένωση έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν ήδη η Λευκορωσία και το Καζακστάν, πράγμα που αναμένεται να κάνουν επίσης η Αρμενία και το Κιργιστάν.

Ο Πούτιν δεν έκρυψε πως θα συνεχίσει να προωθεί το όραμά του για τη σύσταση μιας Ευρασιατικής Ενωσης (στα πρότυπα της ΕΕ αλλά αποτελούμενης από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες). Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο Ρώσος ηγέτης έχει τα τελευταία χρόνια αναγνωρίσει ως «απόλυτη προτεραιότητα» τη σύσφιξη των δεσμών με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ έχει χαρακτηρίσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του περασμένου αιώνα».

Κι αν όλα τα παραπάνω ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για όσα είπε χθες ο Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση της ρωσικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά, έπειτα από 13 χρόνια στην εξουσία, ο 61χρονος παραδέχθηκε ανοιχτά πως τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας είναι ενδογενή. «Πρέπει να είμαστε σαφείς: οι κύριοι λόγοι της οικονομικής επιβράδυνσης δεν είναι εξωτερικοί αλλά εσωτερικοί», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ως κύριο παράγοντα οικονομικής επιβράδυνσης τη χαμηλή παραγωγικότητα.

Οffshore
Οπως είχε κάνει πέρυσι από το ίδιο βήμα, έτσι και φέτος, ο Πούτιν επιτέθηκε έντονα σε όσους επιχειρηματίες βρίσκουν καταφύγιο σε offshore φορολογικούς παραδείσους.

Ανακοίνωσε μάλιστα και μέτρα για τη συμμόρφωσή τους. Συγκεκριμένα προειδοποίησε πως όσες ρωσικές εταιρείες έχουν την έδρα τους offshore και δεν πληρώνουν φόρους στη Ρωσία θα χάνουν την πρόσβαση στον κρατικό δανεισμό (εν προκειμένω στα κεφάλαια της αναπτυξιακής τράπεζας VEB) και θα αποκλείονται από τα κρατικά έργα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου