ΔΙΕΘΝΗ

Τα μεγάλα αφεντικά της Google πετούσαν με… έξοδα της NASA

τα-μεγάλα-αφεντικά-της-google-πετούσαν-με-έ-539797

Σε μια ακόμη… «παρεξήγηση» μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εμπλέκεται η Google, καθώς τα στελέχη της έκαναν διακοπές με την… ευγενική χορηγία της NASA και του Πενταγώνου, εν αγνοία, βέβαια, των κρατικών υπηρεσιών.

Τα μεγάλα «κεφάλια» της Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ έκαναν τις ιδιωτικές πτήσεις τους με φθηνά καύσιμα. Το νέο σκάνδαλο έρχεται να ρίξει τη σκιά του στον ιντερνετικό κολοσσό, στον απόηχο του παγκόσμιου σάλου για τις παρακολουθήσεις

Σε μια ακόμη… «παρεξήγηση» μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εμπλέκεται η Google, καθώς τα στελέχη της έκαναν διακοπές με την… ευγενική χορηγία της NASA και του Πενταγώνου, εν αγνοία, βέβαια, των κρατικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή της NASA, τα αφεντικά της Google χρησιμοποιούσαν καύσιμα στις προνομιακές τιμές που προορίζονται για κυβερνητικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια και να ζημιωθεί η πολιτεία της Καλιφόρνια που θα εισέπραττε τους ανάλογους φόρους.

Πώς εμπλέκεται η NASA σε αυτή την υπόθεση; Η διαστημική υπηρεσία, και συγκεκριμένα το ερευνητικό της κέντρο Ames, διαχειρίζεται ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο, τμήμα του οποίου έχει ενοικιάσει από το 2007 στην εταιρεία H211, που με τη σειρά της έχει την ευθύνη για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των μάνατζερ της Google. Ο συγκεκριμένος χώρος απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τα κεντρικά της Google, οπότε ήταν η πιο προσιτή επιλογή για να «παρκάρουν» τα αεροσκάφη τους τα μεγάλα «κεφάλια» του ιντερνετικού κολοσσού, Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν και Ερικ Σμιτ.

Πρόκειται για δύο Boeing 757 και 767, τρία τζετ Gulfstream 5 και ένα Dassult alpha jet, που θεωρείται «ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος». Η αγορά του Dassult έγινε το 2008 ειδικά έτσι ώστε να πληροί τους όρους ενοικίασης χώρου στάθμευσης στο Ames. Βάσει της συμφωνίας, η H211 επιτρέπει στη NASA να δανείζεται δωρεάν το τζετ για ερευνητικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα διάφορες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα. Η εταιρεία, όμως, αγόραζε κηροζίνη από το Πεντάγωνο για 3 δολάρια το γαλόνι -αντί 7 που στοιχίζει στην αγορά- και γέμιζε τα ντεπόζιτα όλων των αεροσκαφών, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν σε ερευνητικές αποστολές της NASA ή όχι.

Από το 2009 το Alpha jet έκανε περισσότερες από 200 πτήσεις για να συγκεντρώσει επιστημονικά δεδομένα, όμως με τις ίδιες τιμές έκαναν τα ταξίδια τους και τα αφεντικά της Google με τα υπόλοιπα αεροσκάφη τους. Οπως φαίνεται από το πόρισμα του επιθεωρητή, οι πτήσεις που δηλώνοντας ως επιστημονικές είχαν άλλους προορισμούς, όπως για παράδειγμα τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Φαίνεται, δε, ότι τα στελέχη της εταιρείας δεν δίσταζαν να εκμεταλλεύονται τη φθηνή κηροζίνη και να κάνουν διακοπές με… επιδότηση από το Πεντάγωνο στη Χαβάη, στην Ταϊτή και στα νησιά της Καραϊβικής.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 η H211 και κατά συνέπεια η Google χρεώνεται κανονικά για τα καύσιμα που χρησιμοποιεί και η διαφορά πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο είναι πολύ πιθανό η εταιρεία να αναγκαστεί να επιστρέψει τα εκατομμύρια που γλίτωσε όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα με τόκο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΕΡΙΚ ΣΜΙΤ

Τηρεί σιγήν ιχθύος
Oπρόεδρος της Google ήταν λάβρος εναντίον όσων ενέπλεξαν τον ιντερνετικό κολοσσό στο σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSA. Ακόμη και μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter καλεί τους πολίτες να ζητήσουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις μυστικές υπηρεσίες. Οσον αφορά, όμως, το σκάνδαλο με τα φθηνά καύσιμα που προμηθευόταν η Google μέσω της NASA για τα αεροσκάφη της, προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος.

Τα αεροπλάνα, πάντως, είναι το μεγάλο πάθος του Ερικ Σμιτ. Πιλοτάρει ο ίδιος αρκετούς τύπους αεροσκαφών, ενώ από τα οκτώ αεροσκάφη που «παρκάρουν» στο αεροδρόμιο της NASA, δικό του είναι το ένα από τα εντυπωσιακά Gulfstream 5, το οποίο μεταχειρίζεται για τις μετακινήσεις του.

Η σημασία που έχει το ιδιωτικό τζετ στη ζωή του φαίνεται και από τις δηλώσεις της πρώην συζύγου του, Γουέντι, με την οποία χώρισε το 2011 έπειτα από 35 χρόνια γάμου. «Ενιωθα σαν πολυτελής βαλίτσα που τον ακολουθούσε στα ταξίδια με το τζετ του».

Ο Σμιτ είναι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 8,3 δισ. δολαρίων και στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, σκεφτόταν να του δώσει τη θέση του υπουργού Εμπορίου στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου