ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος

δημοψήφισμα-για-την-αλλαγή-του-συντάγ-504900

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της δύναμης των δικαστικών και του στρατού, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

"Το επόμενο βήμα μας θα είναι να μπούμε στην διαδικασία (της διεξαγωγής δημοψηφίσματος). Έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες. Εμείς θα το παρουσιάσουμε στο έθνος", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή τη δεύτερη και τελική ανάγνωση των τροποποιήσεων του Συντάγματος.

Το ΑΚΡ δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να προχωρήσει στην αυτόματη και μόνιμη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

 
Η δίκη των συνωμοτών
 
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετούσαν πάνω από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της πόλης του Ερζουρούμ στην Ανατολική Τουρκία, καθώς άρχιζε η δίκη πρώην και νυν στρατιωτικών, που μετείχαν στο παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον.

Ο αρχηγός της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, βασικός κατηγορούμενος, δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο παρά την έγκαιρη κλήτευσή του. Η απαξίωση του δικαστηρίου από τον κατηγορούμενο στρατηγό και η υπέρπτηση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το δικαστήριο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του επιτελείου αεροπορίας Χασάν Ακσάι ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «εκπαιδευτικές πτήσεις» και θεώρησε «σύμπτωση» τη διεξαγωγή τους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης την ώρα που άρχιζε η δίκη.

Ανάλογες πτήσεις ρουτίνας καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες και διεθνείς παρατηρητές σχεδόν καθημερινά πάνω από την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, την «πρωτεύουσα» των κουρδικών νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

Οι δικηγόροι του στρατηγού επικαλέσθηκαν «επαγγελματικές» υποχρεώσεις του στρατηγού στην Άγκυρα. Γνωστοί νομικοί -όπως ο πρώην εισαγγελέας Ρεσάτ Πετέκ- δήλωσαν ότι η άρνηση του στρατηγού να παραστεί στη δίκη επιβεβαιώνει την ενοχή του. «Δεν έχει τίποτα να πει στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Δεν έχει τίποτα να πει και στέλνει τα καταδιωκτικά αεροσκάφη», σχολιάζουν, άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

 
Στην Τουρκία ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί στις 11 και 12 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρίσκεται η πρώτη σύνοδος του ρωσο-τουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου θα προεδρεύσουν ο

Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντας το συμβούλιο αυτό έναν νέο μηχανισμό για τη διμερή συνεργασία.

Η Ρωσία βρίσκεται μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε φυσικό αέριο. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.
Πριν φθάσει στην Τουρκία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Μαΐου επίσκεψη στη Συρία.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου πρόεδρου στη χώρα με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου