ΔΙΕΘΝΗ

Ρυθμιστές του πολιτικού σκηνικού οι Φιλελεύθεροι

ρυθμιστές-του-πολιτικού-σκηνικού-οι-φ-505609

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι βγήκαν τρίτοι στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

"Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, οι οποίοι κέρδισαν τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας απέσπασε 306 έδρες, δεύτερο έρχεται το κόμμα των Εργατικών με 258 έδρες και τέλος οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που κατέλαβαν 57 έδρες.

Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συνομιλήσουν για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.  Πρόσθεσε όμως ότι είναι έτοιμος και ο ίδιος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεών τους με τους Συντηρητικούς.

"Κατανοώ και σέβομαι απολύτως τη θέση του (αρχηγού του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ) Κλεγκ ο οποίος δήλωσε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει αρχικά με τον αρχηγό του κόμματος των Συντηρητικών" Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ο Μπράουν, αφού υπογράμμισε τον "μη συνηθισμένο χαρακτήρα του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών".

"Οι κύριοι Κάμερον και Κλεγκ πρέπει φυσικά να έχουν όσο χρόνο εκτιμούν ότι χρειάζονται" για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, πρόσθεσε ο Μπράουν. "Από τη μεριά μου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον αρχηγό οποιουδήποτε κόμματος".  "Αν οι συνομιλίες μεταξύ του Κάμερον και του Κλεγκ αποτύχουν, τότε βέβαια, θα είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με τον Κλεγκ", επεσήμανε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου