ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη γυναίκα υπουργός άμυνας που προαλείφεται για διάδοχος της Μέρκελ

η-πρώτη-γυναίκα-υπουργός-άμυνας-που-πρ-537110

Είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται υπουργός άμυνας στην Γερμανία. Η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να δώσει τροφή στα σενάρια που την θέλουν την 55χρονη Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μητέρα 7 παιδιών, να προαλείφεται για διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η ανακοίνωσή του ονόματός της Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν, για την κεφαλή του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά.

Όχι μόνο για το κατά πόσο ο ανδροκρατούμενος στρατός θα δεχθεί ως επικεφαλής μία γυναίκα αλλά και για το κατά πόσο ο υπουργικός θώκος θα αποτελέσει εφαλτήριο για να περάσει η δημοφιλής Λάιεν στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών, διαδεχόμενη την καγκελάριο Μέρκελ.

Η ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και μιλά με άνεση αρκετές γλώσσες. Θεωρείται ικανή στην επίλυση προβλημάτων και πιο φιλοευρωπαία από την Μέρκελ. Μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Κατά την θητεία της στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ζητημάτων, υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις, όπως π.χ. μια άνευ προηγουμένου άνοδος στις τάξεις των «εργαζόμενων φτωχών» των ανθρώπων που εργάζονται με πλήρες ωράριο ή σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα κρατικά επιδόματα για να τα βγάλουν πέρα. Ωστόσο, με τις έγκαιρες επεμβάσεις και την αυτοπεποίθησή της, κατάφερε να εμφανιστεί ως η «κοινωνική συνείδηση» της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέρει η Guardian.

Θίγοντας θέματα όπως η αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών, τασσόμενη υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων και της καθιέρωσης ενός εθνικού, κατώτατου μισθού, η ντερ Λάιεν απέκτησε μπόλικους εχθρούς στην πιο συντηρητική πτέρυγας του κόμματος, αλλά κέρδισε οπαδούς από το αριστερό στρατόπεδο.

Τα ποσοστά αποδοχής της παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (είναι της τάξης του 57%) και θεωρείται βέβαιο ότι μετά τον διορισμό της, η προσοχή των μίντια θα στραφεί επάνω της.

Η μετάβασή της στο- επιρρεπές σε σκάνδαλα υπουργείο άμυνας- θεωρείται από κάποιους ο τέλειος τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς έναν επικίνδυνο αντίπαλο, αφού είναι ένα πόστο που βοηθά στο να τερματίζονται εύκολα οι πολιτικές καριέρες, όπως σημειώνει η Independent.

Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί μια ευνοϊκή για την ίδια εξέλιξη και θεωρείται μια κίνηση τακτικής από την καγκελάριο που βρήκε τρόπο να απομακρύνει τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργικός θώκος, συνιστά σημαντική ευκαιρία που πιθανώς θα επιτρέψει στην Λάιεν να προωθηθεί στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών και αργότερα και στην καγκελαρία, παίρνοντας την σκυτάλη από την Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μόλις ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της και αν δεν αλλάξει γνώμη, η Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το πόστο, στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2017.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου