ΔΙΕΘΝΗ

Επιτυχία Ερντογάν για το Σύνταγμα

επιτυχία-ερντογάν-για-το-σύνταγμα-851206

Σημαντικό βήμα στη διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης πέτυχε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το άρθρο για την αναμόρφωση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων που, σύμφωνα με αντιπάλους του πρωθυπουργού, θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να ενισχύσει την επιρροή της στη Δικαιοσύνη. Η σημασία του νομοσχεδίου είναι τέτοια, που η συζήτησή του προκάλεσε σύρραξη σώμα με σώμα μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος ΑΚΡ και του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων ενέκριναν 334 βουλευτές από τους συνολικά 550 του σώματος, ενώ την περασμένη Τρίτη είχε εγκριθεί η αύξηση των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, από τα 11 στα 17, καθώς και ο όρος που προβλέπει ότι η Βουλή έχει την εξουσία να διορίζει ορισμένα από αυτά.
Οι Τούρκοι βουλευτές, ωστόσο, απέρριψαν το άρθρο που θα καθιστούσε πιο δύσκολη την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, με τη σχετική πρόταση να έχει αποσυρθεί πλέον από το πακέτο των μέτρων. Σε περίπτωση που η τελική απόφαση του σώματος για ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι αρνητική -εάν δηλαδή δεν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 367 ψήφοι- ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Η απόρριψη του άρθρου περί απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων -ζωτικής σημασίας για τους κυβερνώντες, δεδομένων των αλλεπάλληλων έως τώρα προσπαθειών του κοσμικού κράτους να θέσει εκτός νόμου τα κόμματα των ισλαμιστών- φέρεται να ήταν αποτέλεσμα διαρροών από τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται ότι στις επόμενες ψηφοφορίες αποκατέστησε την πειθαρχία στο κόμμα του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου