ΔΙΕΘΝΗ

Γυναίκα στην Αμυνα, Τουρκάλα στα μεταναστευτικά

γυναίκα-στην-αμυνα-τουρκάλα-στα-μεταν-536375

Υπουργό τουρικής καταγωγής αποκτά για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για την Αϊντάν Εζογούζ, η οποία τοποθετήθηκε υφυπουργός Μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμύνης περνά σε γυναικεία χέρια.

Η 46χρονη Εζογούζ ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και διαδέχεται της Μαρία Μπέμερ των Χριστιανοδημοκρατών.

Η Εζογούζ προέρχεται από το Αμβούργο. Έχει σπουδάσει γλωσσολογία, είναι τουρκάλα δεύτερης γενιάς στη Γερμανία και είναι κόρη οικογένειας εμπόρων που εισήγαγε ξηρούς καρπούς από την Τουρκία, τη δεκαετία του 1960.

Το1989 πήρε την γερμανική υπηκοότητα, ενώ έχει μακρά πορεία στο χώρο της πολιτικής. Από το 2001 έως το 2008 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Αμβούργου, από το 2004 έως το 2008, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης του Αμβούργου.

Εντάχθηκε στο SPD το 2004 και ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για θέματα μετανάστευσης, ενώ υπηρέτησε και σε διάφορες επιτροπές. Από το 2011 είναι αντιπρόεδρος του κόμματος και είναι επίσης η πρώτη τουρκάλα που υπηρετεί σε αυτή τη θέση.

Εξελέγη στην Bundestag για πρώτη φορά το 2009 και επανεξελέγη το 2013. Συγκαταλέγεται στους 11 τουρκικής υπηκοότητας πολιτικούς της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων επτά γυναικών, που έχουν κερδίσει έδρα στην ομοσπονδιακή βουλή.

Την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο ήταν μέλος της Επιτροπής για την Οικογένεια, καθώς και της Εξεταστικής Επιτροπής για το «Ίντερνετ και την Ψηφιακή Κοινωνία». Παράλληλα, ήταν μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και της εξεταστικής επιτροπής για τα εγκλήματα της ακροδεξιάς.

Η Εζογούζ υπήρξε σφοδρή επικρίτιρια της προκατόχου της, Μπέμερ. Κυρίως, επέκρινε την γενικότερη απουσία δεσμεύσεων και ειδικότερα της πολιτικής ενσωμάτωσης.

Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξήρε την παρουσία της σοσιαλδημοκράτη Εζογούζ, ως πρώτη γυναίκα τουρκικής καταγωγής στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας.

Οσον αφορά την πρώτη γυναίκα υπουργό Αμύνης πρόκειται για την 55χρονη Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μητέρα 7 παιδιών, η οποία θεωρείται από μερίδα του γερμανικού Τύπου και ως μία από τις πιθανές διαδόχους της Άνγκελα Μέρκελ.

Η ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και μιλά με άνεση αρκετές γλώσσες. Θεωρείται ικανή στην επίλυση προβλημάτων και πιο φιλοευρωπαία από την Μέρκελ. Μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Κατά την θητεία της στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ζητημάτων, υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις, όπως π.χ. μια άνευ προηγουμένου άνοδος στις τάξεις των «εργαζόμενων φτωχών» των ανθρώπων που εργάζονται με πλήρες ωράριο ή σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα κρατικά επιδόματα για να τα βγάλουν πέρα. Ωστόσο, με τις έγκαιρες επεμβάσεις και την αυτοπεποίθησή της, κατάφερε να εμφανιστεί ως η «κοινωνική συνείδηση» της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέρει η Guardian.

Θίγοντας θέματα όπως η αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών, τασσόμενη υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων και της καθιέρωσης ενός εθνικού, κατώτατου μισθού, η ντερ Λάιεν απέκτησε μπόλικους εχθρούς στην πιο συντηρητική πτέρυγας του κόμματος, αλλά κέρδισε οπαδούς από το αριστερό στρατόπεδο.

Τα ποσοστά αποδοχής της παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (είναι της τάξης του 57%) και θεωρείται βέβαιο ότι μετά τον διορισμό της, η προσοχή των μίντια θα στραφεί επάνω της.

Η μετάβασή της στο- επιρρεπές σε σκάνδαλα υπουργείο άμυνας- θεωρείται από κάποιους ο τέλειος τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς έναν επικίνδυνο αντίπαλο, αφού είναι ένα πόστο που βοηθά στο να τερματίζονται εύκολα οι πολιτικές καριέρες, όπως σημειώνει η Independent.

Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι αποτελεί μια ευνοϊκή για την ίδια εξέλιξη και θεωρείται μια κίνηση τακτικής από την καγκελάριο που βρήκε τρόπο να απομακρύνει τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργικός θώκος, συνιστά σημαντική ευκαιρία που πιθανώς θα επιτρέψει στην Λάιεν να προωθηθεί στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών και αργότερα και στην καγκελαρία, παίρνοντας την σκυτάλη από την Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μόλις ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της και αν δεν αλλάξει γνώμη, η Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το πόστο, στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2017.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου