ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπράουν φεύγει και ο Κάμερον έρχεται

ο-μπράουν-φεύγει-και-ο-κάμερον-έρχεται-504900

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας ανακοίνωσε ο Γκόρντον Μπράουν κλείνοντας τον κύκλο της διακυβέρνησης της Βρετανίας από το Εργατικό Κόμμα τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται στην εξουσία με συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας Τόρις-Φιλελεύθερων μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.
«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τη Βρετανία» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν σε μία συγκινητική αποχαιρετιστήρια ομιλία μπροστά από το κατώφλι του Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και επέδωσε επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Ο Γκόρντον Μπράουν παραιτείται επίσης από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και από τη βουλευτική του έδρα με άμεση ισχύ.
Αργά το βράδυ μετέβη  στα Ανάκτορα ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Ελισάβετ.
Ο Γκόρντον Μπράουν εμφανίστηκε στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Εργατικών-Φιλελεύθερων για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας. Ο ρυθμιστής των εκλογών Νικ Κλεγκ σφράγισε τη συμφωνία συνεργασίας με τους Τόρις, η οποία μένει να ανακοινωθεί επισήμως.
«Αγάπησα αυτή τη δουλειά για τη δυναμική να κάνω αυτή τη χώρα που αγαπώ πιο δίκαιη, πιο ανεκτική, πράσινη, δημοκρατική, με μεγαλύτερη ευημερία, ειλικρινά μία μεγάλη Βρετανία» δήλωσε ο Μπράουν ευχόμενος στον διάδοχό του καλή δύναμη στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει για το μέλλον.
«Πάντοτε προσπάθησα να ανταποκριθώ, να κάνω ό,τι καλύτερο προς το συμφέρον της Βρετανίας, τις αρχές και τους ανθρώπους της» είπε ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παρέμεινε λιγότερο από τρεισήμισι χρόνια στην πρωθυπουργία διαδεχόμενος τον Τόνι Μπλερ.
Με τους δυο γιους και τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του ο Γκόρντον Μπράουν ολοκλήρωσε τη σύντομη ανακοίνωσή του με τις λέξεις: «Σας ευχαριστώ και αντίο».

Οι συνομιλίες

Οι ηγέτες των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν το πρωί της Τρίτης και το απόγευμα συνέχιζαν τις συνομιλίες οι διαπραγματευτικές τους ομάδες.
Στελέχη των Φιλελεύθερων είχαν ταυτόχρονα συνομιλίες χθες το μεσημέρι τους Εργατικούς. Μετά το πέρας της συνάντησης υπήρξαν πληροφορίες ότι οι συνομιλίες Εργατικών-Φιλελεύθερων κατέρρευσαν, τις οποίες διέψευσε εκπρόσωπος του Γκόρντον Μπράουν.
Ο ηγέτης των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες το πρωί πως ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ξεκαθαρίσουν εάν θα συμμετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του. Ταυτόχρονα, ο Νικ Κλεγκ -απόλυτος ρυθμιστής των εκλογών- τόνισε ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει πλέον σε τελική φάση.
Ο Κάμερον επισήμανε πως «έκανε στους Φιλελεύθερους μια ολοκληρωμένη, ανοικτή και πολύ λογική πρόταση για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης» μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, στις οποίες οι Τόρις ήρθαν πρώτοι σε ψήφους και έδρες χωρίς να συγκεντρώσουν όμως την πολύτιμη αυτοδυναμία.
«Πιστεύω πως ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να αποφασίσουν» είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του στο βόρειο Λονδίνο. «Ελπίζω οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να πάρουν την σωστή απόφαση που θα δώσει στην χώρα μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται επειγόντως» συμπλήρωσε.
Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανέφερε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια «κρίσιμη και τελική φάση», υπογραμμίζοντας πως «ανυπομονεί όπως ο καθένας, να βρεθεί λύση ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου