ΔΙΕΘΝΗ

«Ξεπαγώνει» η συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας

ξεπαγώνει-η-συμφωνία-ηπα-ρωσίας-435439

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τη συμφωνία για την συνεργασία με τη Ρωσία για τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας.

Χθες υπέβαλλε στο Κογκρέσο τη συμφωνία την οποία ο προκάτοχός του Τζορτζ Ο.Μπους είχε παγώσει τον Σεπτέμβριο του 2008 με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Μάιο του 2008.
Αν ενεργοποιηθεί η συμφωνία οι δύο χώρες θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες πάνω σε τεχνολογικά θέματα για την πυρηνική ενέργεια και για την μη διάδοση των πυρηνικών.
Σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ότι «η κατάσταση στη Γεωργία δεν μπορεί να θεωρείται εμπόδιο» για τη συμφωνία. Προσθέτει ακόμα ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ πάνω στο ζήτημα των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενώ έχει συσταθεί και διμερής επιτροπή για την πυρηνική ενέργεια και ασφάλεια.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν το περασμένο Απρίλιο συμφωνία για αμοιβαία μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου