ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα κυβερνήσουν Τόρις και Φιλελεύθεροι

πώς-θα-κυβερνήσουν-τόρις-και-φιλελεύθ-504900

Μια «νέα εποχή για τη Βρετανία» χαρακτήρισε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον. Η νέα κυβέρνηση που έχει ανακοινωθεί θα εξαντλήσει τη θητεία της, δηλώνει ο Νικ Κλεγκ. Σε μείωση δημόσιων δαπανών κατά έξι δισ. λίρες το 2010-2011 συμφώνησαν τα δύο κόμματα.
Ο Ντ. Κάμερον σε δήλωση προς τους υποστηρικτές του κόμματός του ανέφερε ότι ξεκινά μια «νέα εποχή» για τη Βρετανία.
Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν «συμβιβασμοί», αλλά τόνισε ότι βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος των Συντηρητικών θα τηρηθούν.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ενωμένη και θα εξαντλήσει την πενταετή θητεία της.
«Έχουμε κοινή ατζέντα και κοινή αποφασιστικότητα να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας» τόνισε.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει κατά έξι δισεκατομμύρια λίρες τις δημόσιες δαπάνες για το 2010-2011.
Παράλληλα, προτείνει να οριστεί για τη Βουλή μία πάγια πενταετής θητεία, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το Μάιο του 2015.

Η κυβέρνηση Κάμερον

Με πρωθυπουργό τον Ντ. Κάμερον και αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Νικ Κλεγκ η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.
Τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι:
-Υπουργός Εξωτερικών: Γουίλιαμ Χέιγκ, Υπουργός Οικονομικών: Τζορτζ Όσμπορν, υφυπουργός Οικονομικών: Ντέιβιντ Λόους, Υπουργός Επιχειρηματικότητας: Βινς Κέιμπλ, Υπουργός Αμυνας: Λίαμ Φοξ, Υπουργός Υγείας: Αντριου Λάνσλεϊ, Υπουργός Ενέργειας/Κλίματος: Κρις Χουν, Υπουργός Δικαιοσύνης: Κεν Κλαρκ, Υπουργός Εσωτερικών: Τερέζα Μέι, Υπουργός Παιδείας: Μάικλ Γκόουβ και Υπουργός Σκωτίας: Ντάνι Αλεξάντερ
Οι Ντ. Λόους και Βινς Κέιμπλ προέρχονται από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Τι ορίζει η συμφωνία

-Μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά έξι δισεκατομμύρια λίρες το 2010-2011. Μέσα σε 50 ημέρες θα κατατεθεί σχέδιο προϋπολογισμού.
-Θα προταθεί μια πάγια πενταετής θητεία, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν πριν από τον Μάιο του 2015.
-Θα υιοθετηθεί μέρος του φορολογικού σχεδίου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναμένεται να επιβληθεί νέος φόρος στις τράπεζες
-Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποσχέθηκαν ότι δεν θα υιοθετηθεί το ευρώ για την επόμενη πενταετία, ενώ δημοψήφισμα θα λαμβάνει μέρος για κάθε μελλοντική μεταβίβαση εξουσιών από το Λονδίνο στην ΕΕ.
-Το κόμμα του Νικ Κλεγκ συμφώνησε στην πρόταση των Τόρις να υπάρξει όριο στη μετανάστευση ατόμων που δεν προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στις ΗΠΑ η «επίσημη

πρώτη» του νέου ΥΠΕΞ
Με επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, τονίζοντας ότι η συμμαχική κυβέρνηση Τόρις-Φιλελεύθερων θέλει μία «στενή, αλλά όχι δουλοπρεπή» σχέση με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προσδοκώντας ενίσχυση σχέσεων.
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, φθάνει την Παρασκευή στις ΗΠΑ για συνομιλίες με επίκεντρο το Αφγανιστάν.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου