ΔΙΕΘΝΗ

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε την εκλογική μεταρρύθμιση του Ρέντσι

η-ιταλική-βουλή-ενέκρινε-την-εκλογική-535602

Η Βουλή της Ιταλίας έδωσε, το βράδυ της Δευτέρας, την τελική έγκριση της εκλογικής μεταρρύθμισης με μυστική ψηφοφορία.

Τα κύρια σημεία του εκλογικού νόμου- την έγκριση του οποίου προώθησε με ταχείς ρυθμούς ο Ματέο Ρέντσι- προβλέπουν την παροχή «μπόνους» εδρών στην πολιτική δύναμη που θα ξεπεράσει το 40% των ψήφων ή τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου με τα δυο ισχυρότερα κόμματα, όριο 3% για την εκπροσώπηση πολιτικών δυνάμεων στην βουλή και επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, οι οποίοι θα εκλέγονται αυτομάτως, από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τη μεταρρύθμιση απορρίπτει η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια (η οποία, όμως, την είχε ψηφίσει στην Γερουσία), το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, η Λέγκα, το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» και μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ρέντσι.

Κατά την τελική ψηφοφορία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ρώμης συνέδεσε τρεις φορές την τμηματική έγκριση του εκλογικού αυτού νόμου, γνωστού ως Italicum, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η επιλογή του αυτή δίχασε την κεντροαριστερά, με δημιουργία πολιτικής πόλωσης.

«Μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να τσακωνόμαστε, αλλά αμέσως μετά κάνουμε μια καινούρια αρχή, όλοι μαζί», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ότι «κατά την γνώμη της αυτή είναι και η τελευταία σημαντική καθοριστική επιλογή».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου