ΔΙΕΘΝΗ

Αρνείται τη χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν η Βραζιλία

αρνείται-τη-χορήγηση-ασύλου-στον-σνόο-533417

Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να χορηγήσει άσυλο στον πρώην υπάλληλο των αμερικανικών Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, παρά το γεγονός ότι αυτός προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν την πρόεδρο αλλά και πολίτες της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα Folha de S.Paolo.

Σύμφωνα με το άρθρο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώνυμων κυβερνητικών αξιωματούχων, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις καταγγελίες σχετικά με τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης που αποκάλυψε ο Σνόουντεν και δεν σκοπεύει να του χορηγήσει άσυλο.

Στην «Ανοιχτή Επιστολή προς το Λαό της Βραζιλίας», η οποία δημοσιεύτηκε στην Folha και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, ο Σνόουντεν προσφέρεται να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας στις έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για κατασκοπεία, συμπεριλαμβανομένων αυτές που αφορούν στις προσωπικές επικοινωνίες της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

«Έχω εκφράσει την επιθυμία μου να βοηθήσω, όπου κρίνεται σκόπιμο και θεμιτό, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται πολύ σκληρά προκειμένου να περιορίσει την ικανότητά μου να πράξω κάτι τέτοιο», αναφέρει ο Σνόουντεν στην επιστολή του.

Ο πρώην υπάλληλος της NSA ζει, το παρόν διάστημα, στη Ρωσία αφού του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο, το οποίο ωστόσο λήγει τον Αύγουστο. Προηγουμένως, είχε ζητήσει άσυλο από τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων χωρών, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του. Ενώ ο Σνόουντεν στην επιστολή του δεν κάνει νέα έκκληση στη Μπραζίλια για τη χορήγηση ασύλου, αφήνει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε συνεργασία με τις αρχές της χώρας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα εκπληρωθεί αυτό το αίτημά του.

«Έως ότου κάποια χώρα μου χορηγήσει μόνιμο πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να εξασφαλίσει τη σιωπή μου», γράφει ο Σνόουντεν στην επιστολή.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου