ΔΙΕΘΝΗ

Στον ανακριτή πρώην συνεργατές του Σαρκοζί

στον-ανακριτή-πρώην-συνεργατές-του-σα-532811

Υπό κράτηση τέθηκαν και ανακρίθηκαν, για υπόθεση που αφορά στην κατάχρηση δημόσιου χρήματος, από τη γαλλική αστυνομία ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκεάν και ο Μισέλ Γκοντέν, πρώην ανώτατος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Ο Κλοντ Γκεάν, ο οποίος θεωρείτο το δεξί χέρι του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ετέθη υπό κράτηση την Τρίτη για να ανακριθεί στο πλαίσιο μιας έρευνας για κατάχρηση δημοσίου χρήματος όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Ο Γκεάν, ήταν υπουργός Εσωτερικών ως τον Μάιο του 2012 και εξ απορρήτων του Σαρκοζί από το 2002 ως το 2011. Τέθηκε υπό έρευνα τον Ιούνιο, αφού η αστυνομία βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες πληρωμές σε μετρητά αξίας περίπου 20.000 ευρώ σε μια έρευνα στο σπίτι του.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πήρε τα χρήματα αυτά από ένα ταμείο που υπήρχε για να πληρώνονται πληροφοριοδότες της αστυνομίας και για να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις παρακολούθησης ενόσω ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2007.

Για διαφθορά, φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος ανακρίθηκε επίσης ο Μισέλ Γκοντέν, πρώην ανώτατος αξιωματικός της γαλλικής αστυνομίας.

Ο Γκοντέν αφέθηκε ελεύθερος μετά το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ ως το απόγευμα ο Γκεάν ανακρινόταν τελώντας ακόμη υπό κράτηση, όπως ανέφεραν συγκλίνουσες δικαστικές πηγές.

Στη φάση αυτή της έρευνας η αστυνομία μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία ενόψει της επίσημης απαγγελίας κατηγοριών, αν και η διαδικασία δεν σημαίνει ότι θα ασκηθεί δίωξη κατ’ ανάγκην.

Οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις αυτές σημειώθηκαν εν μέσω της έντονης σεναριολογίας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι ο Σαρκοζί προετοιμάζεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρκοζί απηλλάγη τον Οκτώβριο μετά το πέρας μιας έρευνας που αφορούσε στις σχέσεις του κόμματός του, «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» με την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας και «ισχυρή κυρία» της L’Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου