ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τόκιο 2020: Επιτρέπεται πλέον η πολιτική έκφραση των αθλητών

τόκιο-2020-επιτρέπεται-πλέον-η-πολιτική-έ-532373
Σύμφωνη είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με το να εκφράσουν τις πολιτικές απόψεις τους, μέχρι την έναρξη των αγώνων τους, οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ΔΟΕ τροποποίησε σχετικό άρθρο σχετικά με το δικαίωμα έκφρασης, ανακοινώνοντας ότι τώρα οι αθλητές θα είναι σε θέση να εκφραστούν σε πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα όταν μιλούν στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια συναντήσεων της Ολυμπιακής ομάδας τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν ξεκινήσουν οι αγώνες τους.

Να σημειωθεί πως η αναθεώρηση του Άρθρου 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, το οποίο μέχρι πρότινος απαγόρευσε οποιαδήποτε δήλωση ή πολιτική προπαγάνδα, ήταν αναμενόμενη, εξαιτίας της υποστήριξης που έδειξαν πολλοί αθλητές για κινήματα όπως το «Black Lives Matter» που συμβολίζει την καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Ο νέος οδηγός είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων με αθλητές», δήλωσε η Κρίστι Κόβεντρι, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών στη ΔΟΕ.

Ωστόσο, οι αθλητές δεν θα μπορούν να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια των αγώνων τους, ούτε στα βάθρα ούτε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, αλλά ούτε και κατά την τελετή έναρξης – λήξης ή στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η ΔΟΕ υπενθυμίζει, ότι οι αθλητές πρέπει να σέβονται τις αρχές του Ολυμπισμού και να μη «στοχεύουν ανθρώπους συγκεκριμένα, χώρες, οργανισμούς και να αγγίζουν άτομα με αξιοπρέπεια», απειλώντας με κυρώσεις σε περίπτωση καταστρατήγησης της οδηγίας.

Πηγή: Reporter.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου