ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πρώτες ρωγμές για τον κατώτατο μισθό

γερμανία-πρώτες-ρωγμές-για-τον-κατώτα-529340

Πριν καλά καλά κλείσει μία εβδομάδα «ζωής» άρχισαν τα… όργανα στον Μεγάλο Συνασπισμό και δη για ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κυβερνητική συμφωνία.

Η νέα υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και χωρίς εξαιρέσεις. Μάλιστα χρησιμοποίησε πολύ αιχμηρή γλώσσα λέγοντας ότι «εξαιρέσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν παρά τις φαντασιώσεις ορισμένων στελεχών του CDU/CSU» με αποτέλεσμα να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης.

Το οικονομικό συμβούλιο του CDU έσπευσε να προειδοποιήσει την υπουργό ότι πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τη δική της ατζέντα χωρίς τη συμφωνία της καγκελαρίου και των συγκυβερνώντων, ειδικά στο θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο είχε δημιουργήσει πολλές προστριβές ήδη πριν από τη σύσταση του Μεγάλου Συνασπισμού.

«Οποιος καθορίζει το κατώτατο ωρομίσθιο χωρίς εξαιρέσεις στα 8,5 ευρώ βλάπτει τους ασθενέστερους στην κοινωνία μας. Δεν μπορεί το SPD να επιθυμεί να αποκλειστούν από την αγορά εργασίας όσοι δεν έχουν επαρκή προσόντα ή είναι μαθητευόμενοι» δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο γενικός γραμματέας του οικονομικού συμβουλίου του CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ.

Ακόμη η Νάλες προανήγγειλε ότι από τον ερχόμενο Ιούλιο θα καθιερωθεί η συνταξιοδότηση στα 63 χρόνια έπειτα από 45 χρόνια εισφορών, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία εξόργισε ακόμη και την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε δηλώσει ξεκάθαρα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά χαλάρωση στους όρους για σύνταξη στα 63, επειδή ήδη η επιβάρυνση είναι μεγάλη για τις επόμενες γενιές. Το στοίχημα είναι μεγάλο για τη Νάλες, η οποία επιχειρεί να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό με χρονικό ορίζοντα μόλις έξι μηνών, ενώ η προκάτοχός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν τα κατάφερε παρότι προσπάθησε επί δύο χρόνια.

Η Μέρκελ, με τις πρώτες της δηλώσεις ως καγκελάριος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο SPD και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι εκείνη θέτει τις προτεραιότητες και πως δεν πρόκειται να ανεχτεί «ανταρσίες». Αλλωστε ο αρχηγός του SPD έχει τα δικά του προβλήματα αυτή τη στιγμή: η έρευνα της Κομισιόν για τις εξαιρέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων από το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μια «καυτή πατάτα» που καλείται να διαχειριστεί ο Γκάμπριελ με το… καλημέρα στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο γερμανικός Τύπος σχολίαζε πως η καγκελάριος έδωσε στους Σοσιαλδημοκράτες μια ψευδαίσθηση εξουσίας και πλέον αναλαμβάνει εκείνη τα ηνία, όπως έκανε πάντοτε. Ωστόσο, η κίνηση της Νάλες να νομοθετήσει επί των σημαντικών προεκλογικών εξαγγελιών των Σοσιαλδημοκρατών αποδεικνύει ότι το SPD είναι αποφασισμένο να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην κυβέρνηση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου