ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνούν Μέρκελ και Σαρκοζί

συμφωνούν-μέρκελ-και-σαρκοζί-505609

Την επιβολή φόρου στις διεθνείς χρηματο-οικονομικές συναλλαγές θα προωθήσει η Ευρώπη, τις λεπτομέρειες του οποίου θα επεξεργαστεί η Κομισιόν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα ζητήσουν την υιοθέτηση του μέτρου από τη G20.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην υιοθέτηση φόρου στους τραπεζικούς οργανισμούς που θα εξασφαλίζει τη συνεισφορά τους στο κόστος αντιμετώπισης των κρίσεων».

Το κείμενο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του μέτρου και να τις παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2010.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά να επεκτείνεται η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στα κράτη της Ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας επίσης το αίτημα για αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Σε κοινή της συνέντευξη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Ά. Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, ισχυρότερη από τη σημερινή».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται αντίθετη στη δημιουργία ευρωπαϊκού οργάνου, όπως η «γραμματεία της Ευρωζώνης» που πρότεινε η Γαλλία, επιμένοντας ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από όλους τους 27 ηγέτες της Ένωσης.

«Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς, αλλά σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να είμαστε ευέλικτοι» τόνισε η Ά. Μέρκελ.

Τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Ά. Μέρκελ υπογράμμισαν την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της ΕΕ, ενώ η Γερμανία έχει ζητήσει επανειλημμένα να προβλέπονται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου.

«Θα υποβάλουμε από κοινού αυτήν την πρόταση» ανέφερε ο Νικολά Σαρκοζί. «Χρειαζόμαστε  ευρωπαϊκές συνθήκες με "δόντια" για να προωθήσουμε την σταθερότητα και την ανάπτυξη» σχολίασε η Ά.Μέρκελ σχετικά με την πρόταση αναστολής ψήφου.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και λίγο πριν τη σύνοδο της G20 στον Καναδά.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος σχεδιάζουν να συντάξουν επιστολή προς τους ηγέτες της G20, ζητώντας αυξημένη εποπτεία των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης φόρου στις διεθνείς χρηματο-οικονομικές οικονομικές συναλλαγές.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως θεωρεί το φόρο προαπαιτούμενο για να αποφευχθεί η ανάγκη στο μέλλον τραπεζικά ιδρύματα να διασωθούν με χρήματα φορολογούμενων: «Πρέπει να πετύχει» η προώθηση του μέτρου, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου