ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεοπτικό διάγγελμα Ομπάμα

τηλεοπτικό-διάγγελμα-ομπάμα-504900

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα σκιαγραφήσει σε μία ομιλία του προς τους Αμερικανούς το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της διαρροής πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς και μία προσέγγιση για τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Θα αναφερθεί επίσης στο ζήτημα της πιο γρήγορης παροχής αποζημιώσεων για την ρύπανση που έχει προκληθεί στις αμερικανικές ακτές από την πετρελαιοκηλίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Ομπάμα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή και θα επιστρέψει σήμερα στην Ουάσινγκτον για να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στους Αμερικανούς σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης).

Ο Αμερικανός πρόεδρος διόρισε πέντε ακόμα κορυφαίους ειδικούς ως μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά την καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

«Είμαι ευγνώμων που συμφώνησαν να εργαστούν ως μέλη της επιτροπής καθώς προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτής της καταστροφής και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και του περιβάλλοντος» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της τέταρτης περιοδείας του στην περιοχή του κόλπου.

Η επταμελής διακομματική επιτροπή, με προεδρεύων τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και πρώην γερουσιαστή Μπομπ Γράαμ, δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα προκειμένου να παράσχει συστάσεις για το πώς η πετρελαϊκή βιομηχανία μπορεί να αποτρέψει αλλά και να αντιμετωπίσει τις πετρελαιοκηλίδες σε υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε εξάμηνο μορατόριουμ στην αδειοδότηση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόλπο μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Τα νέα μέλη της επιτροπής είναι:

Η Τσέρι Μάρεϊ, κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Χάρβαρντ. Είναι ειδική στη φυσική ρευστών και το 2002 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Discovery «μια από τις 50 πιο σημαντικές γυναίκες στην επιστήμη».

Η Φράνσις Μπεϊνέκι, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Natural Resources Defence Council με ειδικότητα την προστασία των παράκτιων πόρων και την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας.

Η Φράνσις Ούλμερ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Άνκορατζ και μέλος της επιτροπής αποζημιώσεων από την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez το 1989.

Ο Ντόναλντ Μπόες, πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Και ο Τέρι Γκαρσία, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του National Geographic, πρώην στέλεχος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και επικεφαλής της προσπάθειας αποκατάστασης των ακτών της Αλάσκα μετά το Exxon Valdez.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου