ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομία στην πρώτη γραμμή

η-οικονομία-στην-πρώτη-γραμμή-504900

Η οικονομική και δημοσιονομική προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία μεγαλύτερης συνοχής ανάμεσα στα κράτη-μέλη και η προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων τους είναι οι βασικές προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παραλαμβάνει τα ηνία από την Ισπανία την 1η Ιουλίου.

Στο Βέλγιο έχει ξεκινήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης μετά το θρίαμβο των Φλαμανδών αυτονομιστών στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι διαπραγματεύσεις προοιωνίζονται μακρές και δύσκολες με τα πολιτικά κόμματα να εξετάζουν πλήθος σεναρίων για συνασπισμούς κομμάτων.

Οι προτεραιότητες της προεδρίας

Προτεραιότητες θα αποτελέσουν επίσης η εναρμόνιση της νομοθεσίας στους τομείς Δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας, η κλιματική αλλαγή και η περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Βελγίου στην ΕΕ, Ζαν ντε Ρουτ, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ζαν ντε Ρουτ, μία από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας θα είναι να διαχειριστεί την αντίδραση της ΕΕ στη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η προεδρία θα βοηθήσει στην οργάνωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα θα μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, ενώ θα εργαστεί για τη δημιουργία συνοχής στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Ένα δεύτερο σημαντικό έργο της προεδρίας θα είναι η συνεργασία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, ώστε να μην βρίσκονται πλέον στο έλεος των αγορών.

Όπως αναφέρει ο Βέλγος διπλωμάτης, ένα από τα διδάγματα που απορρέουν από την οικονομική κρίση είναι η ανάγκη για ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, μέσω, για παράδειγμα, της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Ο Ζαν ντε Ρουτ τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την επιβολή αμοιβαίας αναγνώρισης στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, καθώς και στον τομέα του περιβάλλοντος για να διατηρηθεί η δυναμική για την επικείμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν.

Σχετικά με τη διεύρυνση, ο Ζαν ντε Ρουτ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα εισέλθουν στην Ένωση, παρόλο που έχουν παρουσιαστεί σαφή σημάδια «ενταξιακής κόπωσης» και έχει εξατμιστεί ο αρχικός ενθουσιασμός, καθώς όπως είπε η υπόσχεση της ένταξης στην ΕΕ συμβάλλει στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι έχει την πεποίθηση ότι η Κροατία θα γίνει μέλος, καθώς καταβάλλει εντυπωσιακές προσπάθειες για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Για την Τουρκία ανέφερε ότι παρόλο που παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανοίξει καινούργια κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, η διαδικασία έχει επιβραδυνθεί γιατί η Άγκυρα έχει καθυστερήσει στην υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας που απαιτείται. Φαίνεται όμως διατεθειμένη να συνεχίσει παρά τα εμπόδια.

Με δεδομένη την αλλαγή ρόλου της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις, η Άγκυρα θα θελήσει να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, σημείωσε ο κ. ντε Ρουτ.

Καθώς η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή εξωτερική πολιτική, είπε ο Ζαν ντε Ρουτ, η βελγική προεδρία θα υποστηρίξει το σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης το συντομότερο δυνατόν και φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν κατέληξε σε μία συμφωνία.

Επομένως είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία βάσης εντός του Ιουλίου, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ύπατη Εκπρόσωπο να προχωρήσει σε τοποθετήσεις στις σημαντικές θέσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου