ΔΙΕΘΝΗ

Η διπλωματική γκάφα του Ολάντ που εξόργισε την Αλγερία

η-διπλωματική-γκάφα-του-ολάντ-που-εξόρ-526130

Πάνω που η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ άρχιζε να παίρνει τα πάνω της, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η νέα διπλωματική γκάφα του Γάλλου προέδρου απειλεί να στιγματίσει το προφίλ του.

Σε εκδήλωση της εβραϊκής οργάνωσης CRIF στις 16 Δεκεμβρίου, ο Ολάντ είπε προς τους παρευρισκομένους ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, επέστρεψε ασφαλής στη Γαλλία από ένα ταξίδι του στην Αλγερία. “Επέστρεψε σώος και ασφαλής. Αυτό είναι από μόνο του αρκετό”, δήλωσε ο Ολάντ.

Το σχόλιο αυτό, το οποίο διαδόθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε κατακραυγή στην Αλγερία, όπου η εφημερίδα “Ελ Ουατάν” το χαρακτήρισε σήμερα “κακόγουστο αστείο” και σημείωσε ότι πρόκειται για “θλιβερούς υπαινιγμούς”. Εξάλλου, μια άλλη εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο: “Αγανακτισμένο Αλγέρι”.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αλγερίου, Ραμτάν Λαμάμρα, δήλωσε ότι το σχόλιο αυτό δεν αντανακλά την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα του και ότι ελπίζει πως σύντομα οι δύο χώρες θα γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τους ένα “ατυχές περιστατικό”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS.

“Σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η σχέση της Γαλλίας με την Αλγερία, το προεδρικό αξίωμα δεν επιτρέπει αυτού του είδους τα ακαλαίσθητα σχόλια”, υπογράμμισε παράλληλα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος UMP.

Ο Ολάντ εξέφρασε τη “βαθιά του λύπη για την ερμηνεία που δόθηκε στα σχόλιά του αυτά και θα πει το ίδιο απευθείας και στον πρόεδρο Μπουτεφλίκα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του. Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση αυτή του Γάλλου προέδρου εξέφρασε λίγο αργότερα το Αλγέρι.

Ο επικεφαλής της αλγερινής διπλωματίας Λαμάμρα “έλαβε με ικανοποίηση γνώση της ανακοίνωσης που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Ολάντ, ιδιαίτερα για τα αισθήματα φιλίας που εξέφρασε προς την Αλγερία και τον μεγάλο σεβασμό που τρέφει για τον λαό της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αλγερινού υπουργού Εξωτερικών, Αμάρ Μπελάνι, στο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου