ΔΙΕΘΝΗ

Επεισόδια (ξανά) στην πλατεία Ταξίμ

επεισόδια-ξανά-στην-πλατεία-ταξίμ-521920

Οι διαδηλωτές, οι συγκρούσεις με την αστυνομία, τα δακρυγόνα και οι αύρες επέστρεψαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου το βράδυ της Παρασκευής, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν έξι μηνών, ακούστηκαν και πάλι τα αντικυβερνητικά συνθήματα και το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόνο που αυτή τη φορά, η αφορμή υπήρξε το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνιστές υπουργούς και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε απόψε τη συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων που επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν λίγο πριν τις 19:00 (τοπική ώρα) χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση και πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους γύρω από την πλατεία, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού.

Εξάλλου, 500 έως 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως “κυβέρνηση, παραιτήσου”. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια στην κινητοποίηση αυτή.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, τοποθετώντας αξιωματούχους της απόλυτης εμπιστοσύνης του σε θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου