ΔΙΕΘΝΗ

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

στους-δρόμους-βγήκαν-ξανά-οι-αδελφοί-μ-520991

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αίγυπτο μετά τον χαρακτηρισμό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως τρομοκρατικής οργάνωσης, που είχε ως επακόλουθο την αναζωπύρωση των εντάσεων και τις συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων βγήκαν στους δρόμους ξανά χθες στο Κάιρο και άλλες τέσσερις μεγάλες πόλεις μετά την προσευχή της Παρασκευής και η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και νέες συλλήψεις.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά ενώ 150 άτομα προσήχθησαν για ανάκριση στα αστυνομικά τμήματα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ εκδόθηκε ανακοίνωση που προειδοποιούσε ότι όποιος συλληφθεί σε διαδήλωση υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων θα δικαστεί βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Η ποινή που αντιμετωπίζει όποιος καταδικαστεί είναι η ισόβια κάθειρξη.

32 υποστηρικτές της Αδελφότητας συνελήφθησαν προληπτικά, πριν από την ώρα της προσευχής, καθώς τη νύχτα της Πέμπτης άλλη μια διαδήλωση είχε καταλήξει σε αιματηρά επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του ένα άτομο.

Οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης δημιουργούν βαρύ κλίμα στη χώρα τη στιγμή που έχει εξαγγείλει την «πολιτική επάνοδο» στην ομαλότητα και το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για τις συνταγματικές αλλαγές.

Τον Ιανουάριο θα τεθούν σε δημοψήφισμα αλλαγές που προτείνει η νυν ηγεσία, που ουσιαστικά αναιρούν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που είχε φέρει πέρυσι ο πρόεδρος Μοχάμαντ Μόρσι, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Η κάλπη του δημοψηφίσματος είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα πολιτικής επανόδου στο Κάιρο, το οποίο στοχεύει σε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου και του νέου προέδρου στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Ο στρατηγός αλ Σίσι, που ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα από την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο, επέμεινε πως δεν θα υποχωρήσει από τη σκληρή στάση απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας πως η Αίγυπτος θα μείνει «σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία».

Πάντως, η κήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων σε τρομοκρατική οργάνωση, μετά την επίθεση στη Μανσούρα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό και πρωτίστως στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον, δια στόματος του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, επέκρινε την κίνηση εκφράζοντας «ανησυχία». Κατά τη συνομιλία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Κέρι καταδίκασε «τη φρικτή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση» στη Μανσούρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία που να περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό προσώπων σε όλη την πολιτική σκακιέρα και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων για να υπάρξει μια ισορροπία», ενώ εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η ανακήρυξη σε τρομοκρατική οργάνωση «πάει πολύ μακριά».

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΟΡΣΙ

ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Ν ικητής των εκλογών του 2012, πίσω από τα σίδερα ως τρομοκράτης το 2013. Ο 62χρονος Μοχάμεντ Μόρσι βρέθηκε μέσα σε λίγους μήνες από την προεδρία, στη φυλακή. Οι ανατροπές στη ζωή του αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά την ταραχώδη πορεία της ίδιας της Αιγύπτου την τελευταία τριετία, από την Αραβική Ανοιξη και μετά.

Ο Μόρσι βρίσκεται πλέον στη φυλακή κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για απόδραση από τη φυλακή καθώς και για τον φόνο αστυνομικών το 2011, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ανέτρεψε τον «ισόβιο» Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία. Επιπλέον, κατηγορείται για συνέργεια σε φόνο διαδηλωτών την περίοδο που βρισκόταν ο ίδιος στην προεδρία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελία υποστηρίζει πως μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, επιτέθηκαν σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, σκοτώνοντας αστυνομικούς και βοηθώντας κρατουμένους να αποδράσουν.

Υπενθυμίζεται πως ο Μοχάμεντ Μόρσι ανατράπηκε τον περασμένο Ιούλιο από την προεδρία της χώρας του, και έκτοτε τελεί υπό κράτηση. «Μόνο με την επάνοδό μου στην εξουσία, θα έρθει η σταθερότητα στην Αίγυπτο», έχει δηλώσει ο ίδιος μέσα από τη φυλακή. Ωστόσο, κρίνοντας από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η σταθερότητα μάλλον θα αργήσει να επιστρέψει στην Αίγυπτο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου