ΔΙΕΘΝΗ

Αθωώθηκε η πριγκίπισσα-βασανιστής του Μπαχρέιν

αθωώθηκε-η-πριγκίπισσα-βασανιστής-το-520873

Δικαστήριο στο Μπαχρέιν αθώωσε δύο στελέχη της αστυνομίας, περιλαμβανομένης μιας πριγκίπισσας, που δικάζονταν με την κατηγορία ότι βασάνιζαν γιατρούς που τελούσαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των πολιτικών ταραχών στο νησιωτικό βασίλειο του Κόλπου το 2011, δήλωσαν σήμερα ένας δικηγόρος κι ένας ακτιβιστής.

Η Σέιχα Νούρα μπιντ Ιμπραήμ αλ Χαλίφα ήταν η μία από τους δύο αστυνομικούς τους οποίους αθώωσε το εφετείο την 23η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Χαμίντ Μούλα, δικηγόρος των γιατρών σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Μανάμα. Προσέθεσε μάλιστα ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα έφεσης ενάντια στην ετυμηγορία σε δεύτερο βαθμό.

Το υπουργείο Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι η πριγκίπισσα αθωώθηκε από το εφετείο, αλλά δεν αποκάλυψε ούτε τις κατηγορίες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπη ούτε άλλες λεπτομέρειες. Το υπουργείο διευκρίνισε απλώς ότι το δικαστήριο επικύρωσε την προηγούμενη αθωωτική απόφαση της 1ης Ιουλίου.

Η βασιλική οικογένεια Αλ Χαλίφα του Μπαχρέιν συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες πρίγκιπες και πριγκίπισσες, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, η Σέιχα Νούρα είναι περίπου 29 ετών.

Τα βασανιστήρια πραγματοποιήθηκαν το 2011 όταν το βασίλειο, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, σπαρασσόταν από ταραχές που ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου, στις οποίες πρωταγωνίστησαν οι σιίτες, η πλειονότητα του πληθυσμού, με αίτημα τη δημοκρατική αλλαγή στη μοναρχία την οποία κυβερνούν σουνίτες.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι το Εφετείο υποστήριξε την προηγούμενη απόφαση λόγω έλλειψης νέων αποδείξεων.

Τον Ιανουάριο ο Ναουάφ Χάμζα, επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών της εισαγγελίας, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Σέιχα Νούρα είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε «βασανιστήρια, βία και απειλές εναντίον των θυμάτων, Ζαχρά αλ Σάμακ και Χολούντ αλ Ντουράζι, προκειμένου να τα αναγκάσει να ομολογήσουν κάποιο έγκλημα». Η Σέιχα Νούρα αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Μια διεθνής επιτροπή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζει ότι 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της αναταραχής και της περιόδου των δύο μηνών στρατιωτικού νόμου που ακολούθησε. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για περισσότερους από 80 νεκρούς.

Η επιτροπή με επικεφαλής τον διακεκριμένο Αιγύπτιο-Αμερικάνο νομικό Σερίφ Μπασιούνι που έχει ως στόχο να ερευνήσει την αναταραχή και τις καταχρήσεις κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση εκτεταμένης και υπέρμετρης βίας, μεταξύ άλλων πρακτικών βασανισμού, προκειμένου να αποσπάσουν ομολογίες.

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει κάνει βήματα για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης βίας εκ μέρους των δυνάμεων επιβολής του νόμου, αποπέμποντας τους υπευθύνους και τοποθετώντας κάμερες σε αστυνομικά τμήματα για να παρακολουθεί κρούσματα κακομεταχείρισης. Ακτιβιστές ωστόσο καταγγέλλουν ότι οι ακρότητες συνεχίζονται και πολλοί αστυνομικοί αθωώθηκαν από δικαστήρια παρά τις καταγγελίες ότι διέπραξαν βασανιστήρια.

Οι αρχές του Μπαχρέιν επικρίθηκαν στο εξωτερικό για τις συλλήψεις γιατρών και νοσοκόμων κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της εξέγερσης.
Από το Μάρτιο του 2011 τουλάχιστον 60 επαγγελματίας του τομέα της υγείας είχαν δικαστεί και καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η οργάνωση Human Rights First, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, τονίζει ότι το Μπαχρέιν οφείλει να εγγυηθεί ότι θα λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν βασανισμούς.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου