ΔΙΕΘΝΗ

Στην ουρά για φαγητό ο πρόεδρος Σι της Κίνας

στην-ουρά-για-φαγητό-ο-πρόεδρος-σι-της-κ-520695

Ξαφνική επίσκεψη σε κατάστημα δημοφιλούς αλυσίδας εστιατορίων με ψωμάκια ατμού στο Πεκίνο, πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπου περίμενε στην ουρά, πλήρωσε για το φαγητό του και κουβέντιασε εύθυμα με τους έκπληκτους πελάτες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ευρύτατα στον ιστότοπο Sina Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, και επιβεβαιώθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι εικονίζεται να περιμένει στην ουρά για το φαγητό του και να ποζάρει για φωτογραφίες, χωρίς όπως φαίνεται να περιβάλλεται από τους σωματοφύλακες και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που συνοδεύουν συνήθως τις επισκέψεις των κορυφαίων ηγετών.

Τέτοιες κινήσεις, αν και θεωρούνται πολύ συνηθισμένες σε δυτικές χώρες, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες για τους κορυφαίους κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι περισσότερο συνηθισμένοι σε σενάρια τα οποία έχουν επιμελώς σκηνοθετηθεί από το σκέλος προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αφότου ανήλθε στην εξουσία ως επικεφαλής του κόμματος, το Νοέμβριο, και ως πρόεδρος της χώρας, το Μάρτιο, ο Σι έχει ζητήσει από τους αξιωματούχους να περιορίσουν τις σπατάλες και την πολυτέλεια και να έρθουν κοντά στο λαό, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό πως το γεύμα του Σι, το οποίο αποτελούνταν από ψωμάκια ατμού, τηγανητό συκώτι και λαχανικά “στιρ-φράι”, κόστισε 21 γουάν (2,5 ευρώ). Το Ρόιτερς επισημαίνει πως απείχε πολύ από τα ακριβά συμπόσια για τα οποία είναι γνωστοί οι κινέζοι αξιωματούχοι.

“Ο θείος Σι δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος του λαού. Εγκρίνω”, έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου