ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικό ελικόπτερο θα απεγκλωβίσει τους επιβάτες του παγιδευμένου ρωσικού πλοίου

κινεζικό-ελικόπτερο-θα-απεγκλωβίσει-519262

Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια διάσωσης του ερευνητικού σκάφους

Χιονοθύελλα εμπόδισε την προσπάθεια Αυστραλιανού παγοθραυστικού να προσεγγίσει το ρωσικό ερευνητικό σκάφος που παραμένει εγκλωβισμένο εδώ και μία εβδομάδα, με 74 άτομα πλήρωμα, στους πάγους της Ανταρκτικής.

Το Aurora Australis έπρεπε να επιστρέψει λόγω της κακής ορατότητας, ανέφερε η αυστραλιανή Αρχή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (AMSA), που συντονίζει την προσπάθεια.

Το αυστραλιανό πλοίο έφτασε σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων από το παγιδευμένο πλοίο προτού επιστρέψει.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ασφαλείς για να προχωρήσει» δήλωσε η εκπρόσωπος της AMSA, Λίζα Μάρτιν.

Ένα κινέζικο παγοθραυστικό, το Snow Dragon, βρίσκεται κι αυτό σε απόσταση αναπνοής από το ερευνητικό σκάφος. Το Snow Dragon διαθέτει και ελικόπτερο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάσωση των επιβατών, αν αποτύχει το Aurora Australis, αλλά το αεροσκάφος δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω της έντονης χιονόπτωσης που πέφτει στην περιοχή.

«Δεν μπορεί να πετάξει ελικόπτερο υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη χρονική στιγμή» δήλωσε η Μάρτιν.

Το Aurora Australis θα πρέπει να περιμένει μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, πριν από μια δεύτερη απόπειρα διάσωσης, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι επιβάτες θα περάσουν την αλλαγή του χρόνου στο σκάφος, δήλωσε: «Σίγουρα θα είναι εκεί και αύριο».

Το ρωσικό πλοίο αναχώρησε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου σε μια ιδιωτική εκστρατεία για τον εορτασμό της 100ης επετείου της Ανταρκτικής με επικεφαλής τον φημισμένο Αυστραλό εξερευνητή, Ντάγκλας Μόουσον.

Παγιδεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου, 100 ναυτικά μίλια ανατολικά του γαλλικού σταθμού στην Ανταρκτική και περίπου 1500 ναυτικά μίλια νότια της Τασμανίας.

Κινεζικό ελικόπτερο θα απεγκλωβίσει τους επιβάτες του παγιδευμένου ρωσικού πλοίου

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του ρωσικού πλοίου που έχει παγιδευτεί από τους πάγους κοντά στην Ανταρκτική, πρόκειται να απομακρυνθούν με ένα κινεζικό ελικόπτερο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ελήφθη η απόφαση να απομακρυνθούν 52 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος με ένα ελικόπτερο του κινεζικού πλοίου Σούε Λονγκ, εφόσον οι μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν», διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Το ρωσικό σκάφος μεταφέρει συνολικά 74 πρόσωπα, επιστήμονες, τουρίστες και μέλη του πληρώματος.

Οι αυστραλιανές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως ένα αυστραλιανό παγοθραυστικό που είχε αναχωρήσει για να προσεγγίσει το παγιδευμένο ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy, αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν λόγω της κακοκαιρίας και πως μια νέα προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Το κέντρο συντονισμού διασώσεων στην Αυστραλία βρίσκεται σε τακτική επαφή με το πλοίο. Η κατάσταση της υγείας όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος είναι καλή.

newpost.gr/ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου