ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πέρασε ο «φόρος των πλουσίων»

γαλλία-πέρασε-ο-φόρος-των-πλουσίων-519221

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στη Γαλλία και τις αυτο-εξορίες εκατομμυριούχων, πέρασε τελικά ο «φόρος των πλουσίων» του 75%.

Πρόκειται για ένα μικρό χριστουγεννιάτικο «δώρο» για τον Φρανσουά Ολάντ που είχε υποσχεθεί μια ευρύτερη εκδοχή του συγκεκριμένου φόρου και ο οποίος, αφού έγινε ο πιο αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του, ελπίζει να ανακάμψει το 2014.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε τη φορολόγηση σε εταιρείες κατά 75% για καταβολή μισθών άνω του ενός εκατομμυρίου, δηλαδή μια τροποποιημένη εκδοχή του νόμου που είχε υποσχεθεί ο Γάλλος πρόεδρος που αφορά μόνο εταιρείες και έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Γάλλων πολιτών.

Ο αρχικός νόμος που είχε κριθεί αντισυνταγματικός ακριβώς πριν από έναν χρόνο αφορούσε τη φορολόγηση κατά 75% των ατομικών εισοδημάτων, ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε ότι το νόμιμο ποσοστό φόρου για πρόσωπα είναι 66%.

Ο υπερ-φόρος, ο οποίος πρέπει να καταβάλλεται από τους εργοδότες για το τμήμα των μισθών που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο, είναι προσωρινός, αφού θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 και του 2014 και δεν θα υπερβαίνει το 5% του τζίρου της εταιρείας.

Η… ήττα
Οι ήδη οικονομικά ευάλωτες γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας, οι οποίες είχαν απεργήσει μέσα στη χρονιά, πλήττονται σοβαρά από τον «φόρο των πλουσίων», έχει υπολογισθεί ότι θα καταβάλουν συνολικά επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατομμύρια θα πληρωθούν από την Παρί Σεν Ζερμέν που έχει και τον πιο ακριβοπληρωμένο παίχτη στη χώρα, τον Σουηδό επιθετικό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Η ποδοσφαιρική ομάδα που ανήκει σε επιχειρηματία από το Κατάρ έχει ακόμη εννέα παίχτες, οι ετήσιες απολαβές των οποίων υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η Μονακό εξαιρείται καθώς υπόκειται στους νόμους του πριγκιπάτου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η αύξηση της πίεσης στις επιχειρήσεις να περικόψουν τους παχυλούς μισθούς των στελεχών τους.

Πάντως, το μέλλον του Ολάντ εξακολουθεί να διαγράφεται δυσοίωνο, αφού, παρά τον προηγούμενο στόχο του για μείωση της ανεργίας στη Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα κατεγράφη αύξηση των ανέργων κατά 17.800 τον μήνα Νοέμβριο.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος ανέπτυξε τις «δύο απαιτήσεις» της κυβέρνησής του για το 2014: περιορισμός της ανεργίας, κάτι που επιδιώκει από την πρώτη ημέρα της θητείας του, και ανάπτυξη.

Οι Γάλλοι και διεθνείς αναλυτές περιμένουν πάντως το 2014 να είναι ακόμα μία κακή χρονιά για τον Ολάντ, ο οποίος αριθμεί 20 μήνες στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο έχει να περιμένει επισκέψεις οι οποίες θα δώσουν λίγη λάμψη στη θητεία του.

Για τον εορτασμό της λεγόμενης D-Day στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου θα υποδεχθεί στη Γαλλία τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.

ΒΑΡΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
Επαφές Ολάντ στη Σαουδική Αραβία

Γεμάτη με συνομιλίες και επίσημες επισκέψεις είναι η χριστουγεννιάτικη ατζέντα του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες που κάνουν σκι και αναπαύονται, έχει πάρει απόφαση ότι αν θέλει να δει τη δημοτικότητά του να παίρνει την ανιούσα θα πρέπει να θυσιαστούν και ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του.

Χθες, μόλις παραμονές του νέου έτους, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στη Σαουδική Αραβία.

Με 4 υπουργούς
Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Ολάντ, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς του, συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα για να συζητήσει όχι μόνο για την κρίση στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στη Συρία και την Αίγυπτο, αλλά και για τις προοπτικές εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία αναδείχθηκε το 2013 σε νούμερο ένα πελάτη της Γαλλίας από τη Μέση Ανατολή, με τις μεταξύ τους συναλλαγές να έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του τη Δευτέρα το βράδυ ο Ολάντ θα συναντηθεί με τους «περιφερειάρχες» της χώρας του (το λεγόμενο G50), προκειμένου να συζητήσει για τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως σε αυτούς της απασχόλησης και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, και να προετοιμαστούν οι επόμενες κινήσεις της.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου