ΔΙΕΘΝΗ

Οργή στη Σιγκαπούρη: Κρατούσαν αιχμάλωτη την οικιακή βοηθό και της έδιναν να φάει ψίχουλα

οργή-στη-σιγκαπούρη-κρατούσαν-αιχμάλ-518019

Ένα ζευγάρι στη Σιγκαπούρη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης γιατί κρατούσε αιχμάλωτη την οικιακή βοηθό που κόντεψε να πεθάνει από ασιτία, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Η γυναίκα έχασε 20 κιλά – περίπου το 40% του σωματικού της βάρους – όσο εργαζόταν γι’ αυτούς, που της έδιναν μόνο ψωμί και στιγμιαία noodles για να φάει.

Οι εργοδότες της καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης από 3 εβδομάδες (ο σύζυγος) και τρεις μήνες (η σύζυγος).

Πολλοί κάτοικοι της Σιγκαπούρης προσλαμβάνουν οικιακές βοηθούς που μένουν μαζί τους στο σπίτι από τις γειτονικές χώρες και δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός.

Δεν μπορούσε να ζητήσει βοήθεια
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, Θέλμα Ογιασάν Γκαβιντάν υπέφερε από ασιτία για μια περίοδο 15 μηνών και έφτασε μάλιστα να ζυγίζει 29 κιλά.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο τρεφόταν μόνο με μικρές ποσότητες τροφής δύο φορές την ημέρα, ενώ κάθε φορά που ζητούσε περισσότερο φαγητό, το αίτημά της απορριπτόταν. Επίσης, κοιμόταν σε μια αποθήκη και της επιτρεπόταν να κάνει ντους μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Η Γκαβιντάν είπε ότι δεν μπορούσε να ζητήσει βοήθεια, καθώς οι εργοδότες της, της είχαν πάρει το κινητό τηλέφωνο και το διαβατήριό της. Ωστόσο, κατάφερε να δραπετεύσει τον Απρίλιο του 2014 και ζήτησε βοήθεια από μία ομάδα βοήθειας μεταναστών εργατών.

Οι εργοδότες της, ο έμπορος Λιμ Τσουν Χονγκ και η σύζυγός του Τσονγκ Σούι Φουν, ομολόγησαν την ενοχή τους.

Ισχυρίστηκαν πως συμπεριφέρονταν στην Γκαβιντάν με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και για τον εαυτό τους, καθώς έτρωγαν και έκαναν μπάνιο σπάνια, λόγω των «εμμονών» που είχε η Τσονγκ με τα τρόφιμα και τον καθαρισμό του σπιτιού. Ψυχίατροι κατέθεσαν πως πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ανορεξία.

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως η οικογένεια έτρωγε καλύτερα τρόφιμα και σε μεγαλύτερες ποσότητες και ζήτησαν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης του ενός έτους για το ζευγάρι. Τελικά ο Λιμ καταδικάστηκε σε 3 εβδομάδες και πρόστιμο 7.000 δολάρια ενώ η Τσονγκ σε 3 μήνες φυλάκιση.

Η υπόθεση έχει σοκάρει και εξοργίσει τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, με πολλούς να σχολιάζουν τη Δευτέρα στο διαδίκτυο πως οι ποινές ήταν πολύ επιεικείς.

«Πολύ μικρή… είναι πολύ απάνθρωπο να αφήνεις έναν άνθρωπο να λιμοκτονεί» έγραψε ένας χρήστης στο Facebook.

Πηγή: BBC

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου