ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ουάσιγκτον o Ερντογάν για να εγκαινιάσει τζαμί

στην-ουάσιγκτον-o-ερντογάν-για-να-εγκαι-51616

Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να εγκαινιάσει ένα μεγάλο τζαμί που κόστισε στο τουρκικό κράτος 100 εκατομμύρια δολάρια και για να λάβει μέρος στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια που κάλεσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και στην οποία δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο κ. Ερντογάν απαίτησε όπως τον συνοδεύσει στα εγκαίνια ο Αμερικανός ηγέτης.

Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον αποκλείουν ότι θα υποκύψει ο κ. Ομπάμα και θα παραστεί στα εγκαίνια, διότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας. Οι πηγές προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε ήδη το αίτημα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου φέρεται να είπε σε Τουρκο-Αμερικανούς ότι ο κ. Ερντογάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησαν τηλεφωνικά και ο δεύτερος του υποσχέθηκε ότι θα παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού.

Όμως, ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το πρόγραμμα του Προέδρου Ομπάμα δήλωσε ότι “δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία συνομιλία” (εννοεί μεταξύ του κ. Ομπάμα και του κ. Ερντογάν). Επίσης, τόνισε, “δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κανένα ταξίδι ή κάποια άλλη δέσμευση του Προέδρου” (Ομπάμα). Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι προτάθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.

Μιχάλης Ιγνατίου

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου