ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνή ΜΜΕ: Πώς βλέπουν την ελληνική προεδρία

διεθνή-μμε-πώς-βλέπουν-την-ελληνική-πρ-516062

Αλλα με σκεπτικισμό και καυστικά σχόλια και άλλα με αισιοδοξία υποδέχονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ που ανέλαβε η χώρα μας.

Αίσθηση προκάλεσε ο πρωτοσέλιδος τίτλος «Kalimera, Kalinichta» με τον οποίον αποχαιρέτησε το 2013 η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από εικόνα του «Συμποσίου του Πλάτωνα» του Γερμανού ζωγράφου Φόιερμπαχ και σχολιάζει: «Πλούσια συμπόσια δεν θα διοργανώσουν οι Ελληνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής τους προεδρίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους προσδώσουμε τη λοιδορία του Τσόρτσιλ προς τον Ατλι, σύμφωνα με την οποία ’’είναι ένας μετριόφρων άνθρωπος επειδή έχει κάθε λόγο να είναι μετριόφρων’’.

Είναι άγνωστο εάν η προεδρία θα προσδώσει στους Ελληνες ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια, όπως εκτιμά ο Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνες μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα υψηλά πνευματικά τους επιτεύγματα του παρελθόντος, τότε που ακόμη και ένας μέθυσος σαν τον Αλκιβιάδη έβγαζε ενδιαφέροντες λόγους».

Σε άλλο δημοσίευμα με τίτλο «Ελπίδα, πυροβολισμοί και ανάπτυξη» η «FAZ» σημειώνει ότι «ακριβώς με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας οι πολέμιοι της ΕΕ στην Αθήνα υπενθυμίζουν το μίσος τους έναντι των Γερμανών», αναφερόμενη στην επίθεση στην οικία του Γερμανού πρέσβη, και αριθμεί τους στόχους της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:

«Περαιτέρω απομείωση του χρέους», διάθεση μερικών εκατοντάδων εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από το κούρεμα ως κοινωνικές παροχές ή φοροελαφρύνσεις και να βγει η χώρα με τις δικές της δυνάμεις στις αγορές.

«Ανάμεσα στην οικονομική κρίση και τις ευρωεκλογές η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ», ήταν ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ενώ το περιοδικό «Spiegel» βλέπει μια δύσκολη ελληνική προεδρία.

Το «Spiegel» συγκρίνει αυτήν με την προεδρία του 2003, όταν το θέμα ήταν η ένταξη βαλκανικών κρατών και η ελληνική οικονομία έτρεχε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και σχολιάζει ότι τώρα το βασικό θέμα θα είναι «εάν το πιο προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης, ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη».

Αντίθετα, ως μια ευκαιρία για την Ελλάδα να λαμβάνεται και πάλι πολιτικά σοβαρά υπόψη βλέπει την προεδρία της ΕΕ η αυστριακή «Der Standard», που τιτλοφορεί το δημοσίευμά της «Ο αγώνας των Ελλήνων για αξιοπρέπεια», ενώ η ισπανική «La Vanguardia» τονίζει ότι η χώρα μας «προεδρεύει της ΕΕ σε ένα κρίσιμο εξάμηνο για το ευρώ». «Η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι της ΕΕ για μία ’’σπαρτιάτικη’’ προεδρία», γράφει η γαλλική «Le Parisien», ενώ η ισπανική «El Pais» αναφέρεται στα πολλά εσωτερικά προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική προεδρία, όπως το ότι «η τρόικα είναι πανταχού παρούσα», η δημοσιονομική τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014 και η απώλεια βουλευτών για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Οσο για την ανάλυση του «Guardian», αναφέρει ότι παρά το αισιόδοξο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, η προεδρία της ΕΕ προδιαγράφεται δύσκολη και κάποιοι σημειώνουν ότι θα έρθει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα το 2014.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Μεγάλη ευκαιρία»
Τη στήριξή του στη χώρα μας έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών με το ξεκίνημα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ως μια «μεγάλη ευκαιρία» και «πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας» που «θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη».

Ερωτώμενος σχετικώς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο παρελθόν έχει εμφανιστεί πολλές φορές επικριτικός απέναντι στη χώρα μας, επανέλαβε ότι το θέμα θα εξεταστεί στα μέσα του 2014, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα την απογοητεύσουν. «Εφόσον η χώρα παραμένει στη μεταρρυθμιστική της πορεία, εφόσον εκπληρώνει τους όρους, δεν θα την εγκαταλείψουμε. Αλλά τα ποσά για τα οποία θα συζητήσουμε θα είναι πολύ μικρότερα από τη μέχρι τώρα χορηγηθείσα βοήθεια», σημείωσε ο Σόιμπλε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκωμιαστικά σχόλια του Γερμανού υπουργού της νέας κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών προδημοσιεύτηκαν από την «Bild» την ημέρα που η οικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα έγινε στόχος επιθέσεων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου