ΔΙΕΘΝΗ

Μυστήριο καλυπτει το θάνατο του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Τσεχία

μυστήριο-καλυπτει-το-θάνατο-του-παλαι-515719

Φως στις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα επιχειρούν να ρίξουν οι έρευνες της τσέχικης αστυνομίας που συνεργάζεται με Παλαιστίνιους ειδικούς. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να βρουν μια εξήγηση για τα αίτια της έκρηξης που προκάλεσε το θάνατο του πρεσβευτή, την ώρα που ο ίδιος χειριζόταν ένα χρηματοκιβώτιο στο διαμέρισμά του.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αντρέα Ζούλοβα, η έκρηξη αυτή “προκλήθηκε μάλλον από ένα μηχανισμό έκρηξης που ήταν τοποθετημένος στην πόρτα του χρηματοκιβωτίου”. “Δεν μπορεί να αποκλειστεί” η πιθανότητα “ενός απρόσεκτου χειρισμού” του χρηματοκιβωτίου, σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Νάμπιλ αλ Φάχελ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτήν την εκδοχή. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν διέθετε αντικλεπτικό σύστημα. Το χρηματοκιβώτιο ήταν αρκετά παλιό, είχε αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν ήταν εξοπλισμένο με ένα ενσωματωμένο αντικλεπτικό σύστημα”, εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες θανάτου του πρεσβευτή, ο Φάχελ απάντησε ότι “δεν γνωρίζει ακριβώς” τι συνέβη. “Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος διέψευσε επίσης την πληροφορία που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι, ο οποίος δήλωσε ότι το χρηματοκιβώτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί για δύο δεκαετίες ή περισσότερο — το οποίο θα μπορούσε να το συνδέσει με μια αποστολή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Πράγα τη δεκαετία του ’80.

“Το χρηματοκιβώτιο χρησιμοποιείτο σχεδόν καθημερινά για την τοποθέτηση χρημάτων (…) χρησιμοποιείτο για τους μισθούς του προσωπικού της πρεσβείας, για την αγορά αντικειμένων, για τις καθημερινές λειτουργίες”, είπε και πρόσθεσε: “Ο υπουργός Μάλκι μίλησε εσφαλμένα για ένα δεύτερο χρηματοκιβώτιο (…) αυτό ήταν άδειο και δεν χρησιμοποιείτο σχεδόν ποτέ”.

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έρευνα που πραγματοποιεί όσον αφορά το χρηματοκιβώτιο μπορεί να χρειαστεί ημέρες. Σε ορισμένα χρηματοκιβώτια είναι δυνατόν να τοποθετηθούν μικροί μηχανισμοί για την καταστροφή απορρήτων εγγράφων σε περίπτωση παραβίασης της κλειδαριάς.

Ένας πρώην ειδικός στο άνοιγμα χρηματοκιβωτίων της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι είναι περίεργο οποιοσδήποτε τέτοιος μηχανισμός μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο να προκάλεσε τέτοια ζημιά.

Ο 56χρονος Τζαμάλ αλ Τζαμάλ υπέστη θανάσιμα τραύματα, κυρίως στο κεφάλι και το στήθος, κατά την έκρηξη αυτή η οποία προκλήθηκε, όπως φαίνεται, την ώρα που άνοιγε ένα χρηματοκιβώτιο στην κατοικία του, η οποία είναι νεόδμητη, στην συνοικία της Πράγας Σούχντολ, στο βορειοδυτικό τμήμα της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις τον περσινό Οκτώβριο, υπέκυψε στα τραύματά του στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας Στρεσοβίτσε, όπου διακομίστηκε.

Στο διαμέρισμα βρισκόντουσαν την ώρα της έκρηξης η σύζυγος και ο γιος του πρεσβευτή. Η σύζυγός του, ηλικίας 52 ετών, δέχθηκε εκεί τις πρώτες βοήθειες, μετά την εισπνοή καπνού, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

“Μυστήριο” ήταν ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της τσεχικής εφημερίδας DNES.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε εξάλλου σε ανακοίνωσή του, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η έκρηξη σημειώθηκε αφού ο διπλωμάτης είχε ανοίξει ένα παλιό χρηματοκιβώτιο, το οποίο είχε μεταφερθεί στην νέα κατοικία από την παλιά έδρα της πρεσβείας, στην συνοικία της Πράγας Τρόγια.

Η τσεχική αστυνομία συνεργάζεται στην έρευνά της με μια παλαιστινιακή ομάδα ειδικών, η οποία έφτασε στην Πράγα χθες. “Έχουμε τέλεια συνεργασία”, διαβεβαίωσε η Ζούλοβα.

Λίγο αργότερα σήμερα η εκπρόσωπος αυτή της τσεχικής αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία βρήκε όπλα μέσα στην παλαιστινιακή πρεσβεία στην Πράγα. “Ναι, μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό”, απάντησε στο Ρόιτερς σε σχετική ερώτηση που της έγινε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά το είδος ή την ποσότητα των όπλων που βρέθηκαν.

Την ίδια ώρα ο Μάρτιν Σέρβιτσεκ, επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας, δήλωσε από την πλευρά του πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Ένας Τσέχος ειδικός, ο Άντορ Σάντορ, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε εξάλλου ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν προς το παρόν δείχνουν ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιο ατύχημα ιδιωτικής κι όχι πολιτικής φύσης και σημείωσε ότι “οι παλαιστινιακές αρχές θα πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για πολλά ερωτήματα όσον αφορά την έκρηξη”.

“Θα πρέπει επίσης να μάθουμε αν έχουν πολλά άλλα χρηματοκιβώτια αυτού του είδους στο τσεχικό έδαφος, στα διαμερίσματά τους, και ποιος αναλαμβάνει να εγκαθιστά τέτοιους εξοπλισμούς”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο και ο ίδιος έκρινε “πολύ απίθανη” την υπόθεση να πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση.

“Δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να το έχει κάνει και με ποιο σκοπό — γιατί οι Ισραηλινοί να διέπρατταν ένα έγκλημα στο έδαφος μιας χώρας που είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ;”, διερωτήθηκε.

“Αλλά ούτε και (η υπόθεση για) μια επίθεση της Χαμάς δεν δείχνει επίσης ρεαλιστική”, πρόσθεσε.

Γεννηθείς το 1957 στην Βηρυτό από παλαιστινιακή οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε εκεί μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ είχε ενταχθεί στην Φάταχ το 1975.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε αναλάβει αξιώματα στις παλαιστινιακές διπλωματικές αποστολές στη Βουλγαρία (από το 1979) και στην πρώην Τσεχοσλοβακία (από το 1984).

Αφού διετέλεσε πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από το 2005, ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ ανέλαβε καθήκοντα πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Πράγα στις 11 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Τσέχο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

Ο Τζαμάλ αλ Τζαμάλ ήταν “υποδειγματικός διπλωμάτης που υπηρετούσε την χώρα του”, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής αλ Μάλκι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου