ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Υποπτη η σιωπή της Μέρκελ για τις υποκλοπές

spiegel-υποπτη-η-σιωπή-της-μέρκελ-για-τις-υπο-515022

«Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει σιωπηλή για το γερμανικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες, ο δεύτερος στην ιεραρχία της μιλάει ανοιχτά εκθέτοντας όλο και περισσότερο την καγκελάριο», γράφει το Spiegel.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το θέμα του γερμανικού περιοδικού:

«Ο κόσμος της πολιτικής είναι γεμάτος με ιστορίες για μυστικά και προδοσίες, για συλλογική σιωπή και πισώπλατα μαχαιρώματα. Ο σκοτεινός κόσμος της κατασκοπείας δεν είναι διαφορετικός – τα μυστικά και οι προδοσίες εκεί είναι θρυλικά.

Παρ’ όλα αυτά, η προδοσία του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ξεχωρίζει. Ο αντι-καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ανγκελα Μέρκελ τον είχε διαβεβαιώσει δύο φορές ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA και η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας (BND), δεν είχαν κατασκοπεύσει ποτέ τις γερμανικές εταιρείες.

Στην πραγματικότητα, το 2008, οι Αμερικανοί άρχισαν να υπαναχωρούν από τις συμφωνίες και να πηγαίνουν πολύ μακριά – πάρα πολύ μακριά. Κατασκόπευαν τον αεροπορικό γίγαντα Airbus, μεταξύ άλλων. Τον Αύγουστο του 2013, εκπρόσωπος της Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η NSA δεν είχε κάνει «τίποτα που να βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα». Στην πραγματικότητα, η Καγκελαρία ήξερε καλύτερα.

Αλλά η Μέρκελ απέφυγε να αναλάβει δράση, επιλέγοντας αντ΄αυτού την σιωπή. Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, η καγκελάριος είπε ότι δεν ξέρει πραγματικά περί τίνος πρόκειται. Το μήνυμα που περνάει από τότε είναι πως όλα αυτά είναι τρομερά τεχνικά, και μάλλον ασήμαντα, πραγματικά.

Η στρατηγική της καγκελαρίου είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κοινό την είδε ως θύμα. Οι γενικές εκλογές του 2013 θα έπρεπε να είχαν κυριαρχηθεί από το σκάνδαλο υποκλοπών της NSA, αλλά η Μέρκελ βγήκε αλώβητη, θριαμβεύτρια.

Αλλά είναι δουλειά της να προστατεύει τις γερμανικές επιχειρήσεις και το κοινό, όταν μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δρουν σαν να μην είναι κυρίαρχο έθνος η Γερμανία.

Η Μέρκελ δεν νοιάζεται πολύ για την ρητορική και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, και αποφεύγει τις γρήγορες αποφάσεις. Αυτά δεν είναι απαραιτήτως ελαττώματα, αλλά δεν ταιριάζουν στην επικεφαλής της κυβέρνησης. Η Μέρκελ φαίνεται να ανησυχεί ότι θα κάνει εχθρούς μιλώντας, έτσι επιλέγει να μην ανοίγει το στόμα της σε κρίσεις όπως αυτή.

Το σκάνδαλο της NSA μεταμορφώθηκε πρώτα σε ένα σκάνδαλο της BND και τελικά σε σκάνδαλο της γερμανικής κυβέρνησης. Στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας, με την παράβαση των νόμων της Αμερικής, της Γερμανίας και του διεθνούς δικαίου.

Αυτή η παράβαση του νόμου παρουσιάστηκε σαν δικαιολογημένη για το συμφέρον της ασφάλειας. Αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υποκλοπές περιλαμβάνουν συνομιλίες στο Skype, e-mail, τις επαφές, και πολύ περισσότερα, επιχειρήσεων, πολιτικών, θεσμικών οργάνων της ΕΕ και δημοσίων υπαλλήλων, που δεν ήταν καν ύποπτοι για κάτι».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου