ΔΙΕΘΝΗ

«Αστακός» το Σότσι εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών

αστακός-το-σότσι-εν-όψει-των-χειμερι-514350

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) βγήκε επισήμως και εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της προς τις Αρχές της Ρωσίας και προς τα μέτρα ασφαλείας που έχουν αυτές λάβει, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένη πως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι (7 έως 23 Φεβρουαρίου) θα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα.

Ωστόσο, τα «απρόοπτα» τρομοκρατικά χτυπήματα που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες 690 χλμ. βορείως του Σότσι, στην πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), ρίχνουν πλέον βαριά τη σκιά τους πάνω στην επερχόμενη Ολυμπιακή γιορτή, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί με ηχηρές απουσίες (Ομπάμα, Ολάντ κ.ά.) αλλά και υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Πλέον, περίπου τέσσερις εβδομάδες, πριν από τους Αγώνες, η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ανιχνευτές μετάλλων έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους σταθμών μεταφοράς και κτιρίων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν ασταμάτητα προς αναζήτηση υπόπτων. Ειδικά στην περιοχή του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, τα μέτρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών θα είναι όντως πρωτοφανή.

Να σημειωθεί μάλιστα πως ο αποκλεισμός της εν λόγω πόλης ξεκινάει ουσιαστικά προληπτικά στις 7 Ιανουαρίου, έναν ολόκληρο μήνα πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι Αρχές θα οριοθετήσουν στο Σότσι μια ζώνη ασφαλείας μήκους 100 χλμ. και πλάτους 40 χλμ., στην οποία θα επιτρέπεται να εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο όσοι σχετίζονται με τους Αγώνες (θεατές, εργαζόμενοι, αθλητές κ.ά.).

Παράλληλα, στο Σότσι θα βρίσκονται για να παρακολουθούν την κάθε κίνηση περίπου 63.000 αστυνομικοί και στρατιώτες (πλήθος διπλάσιο σε σύγκριση με τους Θερινούς Ολυμπιακούς του Λονδίνου). Κι όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογίζει κανείς όλα εκείνα τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα παρακολούθησης (ρομποτάκια, κάμερες, ανεπάνδρωτα αεροσκάφη κ.ά.) που πρόκειται να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά των Αρχών.

Το συνολικό κόστος των Αγώνων φέρεται να έχει αγγίξει τα 50 δισ. δολ. Δεδομένων των παραπάνω, οι περισσότεροι εκτιμούν πως όντως είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα στο Σότσι. Δυστυχώς, βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ρωσίας.

Πέρα από το ήδη αιματοβαμμένο Βόλγκογκραντ, οι πόλεις Ροστόφ-να-Ντανού, Κρασνοντάρ, Σταυρούπολη και Αστραχαν θεωρούνται πιθανοί στόχοι. Δυστυχώς, για τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, όλα τα παραπάνω του χαλάνε το Ολυμπιακό «πάρτι», πολύ δε περισσότερο εάν συνδυαστούν με κάποιες ηχηρές απουσίες από τους Αγώνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ομόλογοί του από Γερμανία και Γαλλία (Γιόαχιμ Γκάουκ και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα) έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» στο Σότσι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου