ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις διαδηλώσεις στο Σότσι

ο-πούτιν-υπέγραψε-διάταγμα-που-επιτρέ-512340

Διάταγμα για την –υπό προϋποθέσεις- άρση της γενικής απαγόρευσης των πολιτικών διαμαρτυριών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, υπέγραψε το Σάββατο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποκύπτοντας στις πιέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Το διάταγμα επιτρέπει συγκεντρώσεις και πορείες σε περιοχές ή κατά μήκος των οδών που πρέπει να συμφωνηθούν με τις αρχές της πόλης της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως, επιτρέπει στις αρχές να θέτουν «πλαφόν» στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων, που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως και τις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Πούτιν είχε εκδώσει ένα διάταγμα του Αυγούστου, που απαγόρευε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση ή πορεία που αφορούσε θέματα που δεν σχετίζονται με τους Αγώνες εντός της αυστηρά ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας.

Το δρακόντειο μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 7 Ιανουαρίου έως και τις 21 Μαρτίου (το Σότσι φιλοξενεί και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από 7 έως 16 Μαρτίου).

Αλλά ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ τόνισε το Δεκέμβριο ότι οι Ρώσοι διοργανωτές είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν μια «ζώνη διαμαρτυρίας» στους αγώνες μετά από συζητήσεις με την επιτροπή, λέγοντας ότι χαιρετίζει την κίνηση αυτή.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου