ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απαλλάχθηκαν αστυνομικοί για τον θάνατο δύο εφήβων το 2005

γαλλία-απαλλάχθηκαν-αστυνομικοί-για-511996

Γαλλικό δικαστήριο απάλλαξε δύο αστυνομικούς που κατηγορούνταν ότι συνέβαλαν στον θάνατο δύο εφήβων στο προάστιο του Παρισιού, Κλισί-σου-μπουά.

Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχία ότι η απόφαση μπορεί να ξυπνήσει μνήμες από τις ταραχές του 2005 και να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα βίαιων ταραχών.

Το δικαστήριο στην πόλη Ρεν αποφάσισε ότι οι αστυνομικοί Σεμπαστιάν Γκελμίν και Στεφανί Κλάιν δεν ήταν υπεύθυνοι για των θάνατο δύο μουσουλμάνων εφήβων. Τον Οκτώβριο του 2005, ο Γκελμίν είχε κυνηγήσει τα δύο αγόρια, τα οποία είχαν μπει σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να πάθουν ηλεκτροπληξία και να πεθάνουν.

Ο Γκελμίν ακούστηκε μάλιστα να λέει στον ασύρματο της αστυνομίας: «Εάν μπουν στις εγκαταστάσεις, το δέρμα τους δεν θα αξίζει ούτε δεκάρα (σ.σ. εννοεί θα πεθάνουν)». Η Κλάιν μία άπειρη αστυνομικός, είχε ακούσει το σχόλιο και δεν είχε αντιδράσει.

Ακολούθησαν τρεις εβδομάδες ταραχών, στη διάρκεια των οποίων οργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν χιλιάδες οχήματα, έβαλαν φωτιά σε δημόσια κτίρια, ενώ χιλιάδες άτομα συνελήφθησαν.

Συγγενείς των δύο νεαρών θυμάτων εξέφρασαν την οργή τους μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής των δύο αστυνομικών.

«Είναι σοκαριστικό!» είπε βγαίνοντας από το δικαστήριο ο δικηγόρος των δύο οικογενειών, ο Ζαν-Πιερ Μινιάρ. Από την πλευρά του, ο συνήγορος των δύο αστυνομικών, Ντανιέλ Μερσά, τόνισε ότι η αθώωσή τους αντικατοπτρίζει «αυτό που η υπεράσπιση υποστήριζε εξ αρχής».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου