ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Στο ΥΠΕΞ ο πρεσβευτής του Κατάρ

αίγυπτος-στο-υπεξ-ο-πρεσβευτής-του-κατ-511926

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή του Κατάρ στο Κάιρο, μία ημέρα μετά την καταδίκη από την Ντόχα της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μπαντρ Αμπντελάτι, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ο πρεσβευτής του Κατάρ στο Κάιρο, ο Σαϊφ Μοκαντάμ αλ-Μποέναϊν, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση στις 25 Δεκεμβρίου της Αιγύπτου να ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα συνιστά προάγγελο εξόντωσης των διαδηλωτών. Χιλιάδες μέλη του κινήματος έχουν συλληφθεί.

Το Κατάρ υπήρξε θερμός υποστηρικτής του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και οι σχέσεις του με το Κάιρο επιδεινώθηκαν ύστερα από την ανατροπή του από τον στρατό, τον περασμένο Ιούλιο, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Αίγυπτος κατηγορεί το Κατάρ και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στη Ντόχα ότι παρέχουν στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ανακοίνωση του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Η απόφαση να χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις δημοφιλή πολιτικά κινήματα και να βαπτίζονται τρομοκρατία ειρηνικές διαδηλώσεις δεν πέτυχε τον τερματισμό των ειρηνικών διαμαρτυριών».

Χθες, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο από τις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αψήφησαν τα μέτρα καταστολής που έχουν λάβει οι αρχές εναντίον του κινήματός τους το οποίο κυβερνούσε τη χώρα μέχρι πριν από έξι μήνες.

Από τις χθεσινές συγκρούσεις 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στην Μίνια, την Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλίγια και την επαρχία Φαγιούμ.

Οι ισλαμιστές που αντιτίθενται στην ανατροπή του Μόρσι πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου έθεσε υπό κράτηση για 15 ημέρες αρκετούς δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα επειδή μετέδωσαν ειδήσεις που κρίθηκε ότι αμαυρώνουν τη φήμη της Αιγύπτου.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Μάσρι Αλ Γιούν» τον Νοέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί είχε δηλώσει ότι το Αλ Τζαζίρα είναι ένας από τους λόγους της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ.

AΠE-MΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου