ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-510265

1506 Πεθαίνει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την αμερικανική ήπειρο το 1492. Εξερευνητής, θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς. Είχε γεννηθεί στη Γένοβα το 1451 και πραγματοποίησε τέσσερα ταξίδια στη νέα γη.

1769 Γεννήθηκε στην Εύβοια ο Ανδρέας Μιαούλης. Ναύαρχος, πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος.

1825 Ο Ιμπραήμ με τον στρατό των Αιγυπτίων κατανικά στο Μανιάκι της Μεσσηνίας τους επαναστατημένους Ελληνες με επικεφαλής τον Γρηγόριο Δικαίο. Ο Παπαφλέσσας ήταν μία από τις εξέχουσες μορφές του Αγώνα και έπεσε ηρωικά μαζί με όλους τους συμπολεμιστές του.

1925 Ημέρα γέννησης του Αλεξέι Τουπόλεφ. ήταν ο Ρώσος αεροναυπηγός, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο. Εφυγε από τη ζωή το 2001.

1927 To Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα γνωστό ως Σαουδική Αραβία) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία.

1949 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου. Εμβληματική μορφή της Εκκλησίας, με ιδιαίτερη δράση στην κατοχή. Βοήθησε στη διάσωση Εβραίων και αντιτάχθηκε στην αποστολή Ελλήνων στο ρωσικό μέτωπο. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε αντιβασιλιάς και μεταβατικός πρωθυπουργός.

1977 Το «Οριάν Εξπρές» κάνει το τελευταίο ταξίδι του υποκύπτοντας στον ανταγωνισμό από τα σύγχρονα μέσα συγκοινωνίας. Η ταχεία της Ανατολής έκανε τη διαδρομή 2.740 χιλιομέτρων από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη. Εμβληματική αμαξοστοιχία, άρχισε να λειτουργεί το 1883.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου