ΔΙΕΘΝΗ

Μαλαισία και Ινδονησία θα δώσουν «προσωρινό καταφύγιο» σε μετανάστες

μαλαισία-και-ινδονησία-θα-δώσουν-προ-510103

Μετά τις διεθνείς επικρίσεις για την αδράνεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στα σκάφη με τους χιλιάδες μετανάστες που πλέουν αβοήθητοι, η Μαλαισία και η Ινδονησία ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν προσωρινό καταφύγιο στους μετανάστες.

Προϋπόθεση, όπως τόνισαν οι δύο κυβερνήσεις, είναι πως η διεθνής κοινότητα θα μεριμνήσει ώστε να επαναπατριστούν μέσα σε έναν χρόνο.

Τα πλοία μεταφέρουν μετανάστες από την Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τραγικές συνθήκες στα πλοία, ενώ δεκάδες μετανάστες είπαν ότι ξέσπασαν άγριες μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές (Μπανγκλαντεσιανούς και τους Ροχίνγκια).

Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη είχαν αρνηθεί να δεχθούν τα πλοία, παρά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι τα πλοία αυτά αποτελούν «πλέοντα φέρετρα» στις θάλασσες της περιοχής, και συνήθως τα οδηγούσαν έξω από την επικράτειά τους, αφήνοντάς τα στην τύχη τους.

Το πρωί της Τετάρτης, οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας και της Ινδονησίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως θα προσφερθεί «προσωρινό καταφύγιο». Νωρίτερα, σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι Φιλιππίνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μαλαισίας Αχμάντ Ζαχίντ Χαμίντι ανέφερε ότι «έστω κι αν πρόκειται για κοινότητα μεταναστών που προσπαθεί να μπεί παράνομα στη χώρα, δεν μπορεί να αγνοηθεί η τύχη τους».

«Καλώ όλες τις Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις, κάθε φυλής και θρησκείας, να προσφερθούν ώστε να βοηθηθούν οι μετανάστες Ροχίνγκια» είπε ο μαλαισιανός υπουργός.

Στόχος, υπογράμμισε, είναι οι μετανάστες να βοηθηθούν στην «μεταφορά και στον επαναπατρισμό τους μέσα σε ένα χρόνο με διεθνή βοήθεια».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου