ΔΙΕΘΝΗ

Ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιταλία – Θάνατοι και καρκίνος από τα τοξικά απόβλητα

ανθρωπιστική-τραγωδία-στην-ιταλία-θ-509898

Οι ηγέτες της Εκκλησίας στη νότια Ιταλία απηύθυναν έκκληση για τον καθαρισμό των αποβλήτων που απορρίπτονται παράνομα από τη μαφία στην περιοχή, η οποία έχει μετονομαστεί σε «Τρίγωνο του Θανάτου», μολύνοντας το περιβάλλον.

Δεκαετίες τώρα η καμόρα πετά και καίει τοξικά απόβλητα στην περιοχή μεταξύ της Νάπολης και της επαρχίας της Καζέρτα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente τρείς εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων έχουν μεταφερθεί τα τελευταία 22 χρόνια στην περιοχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει την αύξηση των συγγενών ανωμαλιών και των θανάτων από καρκίνο με τα τοξικά απόβλητα.

«Η περιβαλλοντική καταστροφή έχει εξελιχθεί σε πραγματική ανθρωπιστική τραγωδία», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο αρχιεπίσκοπος της Νάπολης και ομάδα τοπικών επισκόπων.

«Πολλοί πληρώνουν το τίμημα της αλαζονείας, της κατάχρησης, της αγένειας, της απληστίας και της ανοησίας των εγκληματιών», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ οι ηγέτες της Εκκλησίας αναφέρονται επίσης στη δηλητηρίαση του εδάφους από τα τοξικά απόβλητα, μια σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τις Αρχές, το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων προέρχεται κατά βάση από τον βιομηχανικό βορρά και απορρίπτεται στον νότο από τη μαφία, έναντι μικρότερης χρηματικής αμοιβής από αυτή που θα απαιτούνταν για την επεξεργασία των απορριμμάτων με νόμιμες διαδικασίες.

Τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στους δρόμους της Νάπολης με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για την απορρύπανση της περιοχής.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση απαγόρευσε την καύση των αποβλήτων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όμως κάτοικοι, φορείς και οργανώσεις ζητούν ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης, ιατρικές εξετάσεις, οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες και κίνητρα προς τους επιχειρηματίες ώστε να ακολουθούν τη νόμιμη οδό σε ό,τι αφορά την επεξεργασία αποβλήτων.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου