ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αθωώθηκαν αξιωματικοί για το θάνατο 34 κούρδων σε βομβαρδισμό

τουρκία-αθωώθηκαν-αξιωματικοί-για-το-509838

Η τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη απάλλαξε σήμερα από κάθε ευθύνη πέντε αξιωματικούς που κατηγορούνταν ότι ευθύνονταν για τον θάνατο πριν δύο χρόνια 34 κούρδων πολιτών σε έναν βομβαρδισμό.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2011 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν το χωριό Ουλουντερέ, στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με το Ιράκ, σκοτώνοντας 34 κούρδους χωρικούς, μεταξύ αυτών και 19 ανήλικους.

Ο τότε επιτελάρχης του τουρκικού στρατού είχε δηλώσει ότι έγινε λάθος σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι περνούν τακτικά κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ενώ η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει συγγνώμη.

Στη σημερινή του απόφαση το τουρκικό στρατοδικείο δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιο να δικάσει τη μήνυση που είχαν καταθέσει οι οικογένειες των θυμάτων.

«Τα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έδρασαν στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και των νόμων», σημείωσαν οι εισαγγελείς. «Το στρατιωτικό προσωπικό διέπραξε ένα αναπόφευκτο λάθος στην άσκηση των καθηκόντων του», πρόσθεσαν.

Ο Ταχίρ Ελτσί, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, κατήγγειλε «την απαράδεκτη» απόφαση αυτή και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε μια άλλη απόφαση από ένα στρατοδικείο», κατήγγειλε ο Ελτσί, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Εξάλλου το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), κατήγγειλε την «αδικία». «Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν για το τίποτα», εκτίμησε ο Μεράλ Ντανίς Μπεστάς, στέλεχος του κόμματος.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου