ΔΙΕΘΝΗ

Αιματηρές μάχες μεταξύ ανταρτών και ισλαμιστών στη Συρία

αιματηρές-μάχες-μεταξύ-ανταρτών-και-ι-509422

Σε τουλάχιστον 274 ανέρχονται οι νεκροί από τις μάχες που σημειώνονται από την Παρασκευή μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, 129 αντάρτες, 99 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και 46 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Μετώπου Αλ Νόσρα, που αποτελεί την επίσημη πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη Συρία, ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στις μάχες αυτές που μαίνονται μεταξύ των Σύρων ανταρτών και των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.

“Αυτή η ατυχής συγκυρία μας οδήγησε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία αυτή για να σωθεί η κατάσταση. Αυτή συνίσταται στον σχηματισμό μιας επιτροπής βάσει του ισλαμικού νόμου, η οποία θα απαρτίζεται από όλες τις σημαντικές ταξιαρχίες (…) και θα έχει σκοπό να συναφθεί μια εκεχειρία (…) να υπάρξει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και να δοθεί η προτεραιότητα στη μάχη κατά του καθεστώτος”, σημειώνει ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, σε ηχογραφημένο μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα στον λογαριασμό του Μετώπου Αλ Νόσρα στο Twitter.

Τρεις συνασπισμοί των ανταρτών συγκρούονται από την περασμένη Παρασκευή με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης ΙΚΙΛ.

«Ορισμένες πλευρές αποδέχθηκαν τις προτάσεις αυτές, άλλες εξάρτησαν τη συναίνεσή τους από την αποδοχή των προτάσεων αυτών από την αντίπαλη πλευρά και άλλες τις απέρριψαν, αλλά οι προτάσεις αυτές, ως έχουν, ή με τροποποιήσεις, εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι για να σωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2012, απέρριψε τον Απρίλιο του 2013 την πρόταση που του έκανε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι, επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, να ενωθούν αυτές οι δύο οργανώσεις ώστε να σχηματίσουν το ΙΚΙΛ.

Στις μάχες που μαίνονται τώρα, το Μέτωπο πολεμάει ως επί το πλείστον στο πλευρό των ανταρτών ή απέχει από τις συγκρούσεις.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου