ΔΙΕΘΝΗ

«Αδειάζει» τον Ομπάμα πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν

αδειάζει-τον-ομπάμα-πρώην-υπουργός-508065

Σφοδρότατα επικριτικός στην στάση που κράτησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός Άμυνας, στα απομνημονεύματά του από την θητεία του στο Πεντάγωνο. Ο Ομπάμα, υποστηρίζει, «δεν πίστευε στην ίδια του την στρατηγική για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ήθελε μόνο να φύγει» θεωρώντας τον σχεδόν σίγουρα «χαμένη υπόθεση».

H αμφισβήτηση του αμερικανού προέδρου από τον Γκέιτς είναι σπάνιας έντασης και βαρύνει για αρκετούς λόγους. Αφ’ ενός είναι μία από τις ελάχιστες φορές που πρώην υπουργός εκθέτει σε απομνημονεύματά του πρόεδρο πριν ο δεύτερος ολοκληρώσει τη θητεία του και, αφ’ ετέρου, οι επικρισεις προέρχονται από αξιωματούχο που έχει διατελέσει πρώην υπουργός και επί Δημοκρατικής και επί Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας -η αποδοχή του θεωρείται διακομματική.

Σε αποσπάσματα που προδημοσιεύτηκαν από τα απομνημονεύματά του, με τίτλο «Καθήκον: Απομνημονεύματα ενός υπουργού σε πόλεμο», ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα ήδη από το 2010 είχε δείξει ότι «δεν πίστευε στη δική του στρατηγική και δεν θεωρούσε αυτόν τον πόλεμο ως δικό του πόλεμο».

Ο πρόεδρος, υποστηρίζει, «ήταν επιφυλακτικός εάν όχι απολύτως πεπεισμένος ότι θα κατέληγε σε αποτυχία».

«Ήθελε μόνο να φύγει» γράφει ο Γκέιτς. Ο πρώην υπουργός αμβλύνει τις επικρίσεις μόνο επισημαίνοντας ότι «δεν αμφισβήτησα ποτέ την υποστήριξη του Ομπάμα στους στρατιώτες μας, μόνο την υποστήριξή του στην αποστολή τους».

Οι πρώτες αντιδράσεις από την αμερικανική κυβέρνηση κινούνται σε χαμηλούς τόνους. Ο Ομπάμα, ανέφερε το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Κέιτλιν Χέιντεν, «εκτιμά βαθύτατα τις υπηρεσίες του Μπομπ Γκέιτς ως υπουργού Άμυνας και την δια βίου υπηρεσία του στη χώρα».

«Όπως σε όλη την πορεία του, ο πρόεδρος καλωσορίζει τις διαφορές γνώμης στα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας, οι οποίες διευρύνουν τις επιλογές του και βελτιώνουν τις πολιτικές μας» ανέφερε η εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου