ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ο σουλτάνος μαγειρεύει τα νούμερα ενόψει του δημοψηφίσματος

πώς-ο-σουλτάνος-μαγειρεύει-τα-νούμερα-507784

Με τον αέρα θριαμβευτή απέναντι στην «κακή» Δύση, που προέλεγε την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, κραδαίνοντας ως σημαία τα στατιστικά στοιχεία τα οποία κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,9%.

Κατά τον «σουλτάνο» ο τουρκικός λαός έδωσε ακόμη ένα γερό μάθημα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προέβλεπαν ζοφερό το μέλλον της τουρκικής οικονομίας.

Εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία δικαιώνουν τον Ερντογάν, ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι μάλλον ένα δημιουργικό τέχνασμα, εν όψει του δημοψηφίσματος, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο πρόεδρος προνοεί για όλα και άρα πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες του. Τις τελευταίες εβδομάδες, παράλληλα με τις επιθέσεις προς τη Δύση, η κυβέρνηση ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στα οικονομικά επιτεύγματά της.

Η Αγκυρα προέβλεπε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 4,5% και μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου χαμήλωσε τις προσδοκίες της στο 3,5%. Σημειωτέον, το 2015 η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξης του 6,1%. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε κάποιος να δώσει συγχαρητήρια στον Ερντογάν και στο επιτελείο του για το 2,9%. Θα παρέβλεπε, ωστόσο, ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα προσωρινών ενέσεων της οικονομίας, μέχρι τις 16 Απριλίου, σαν να μην υπάρχει η επόμενη ημέρα. Γιατί την επόμενη ημέρα, με τα μέτρα του Ερντογάν, η τουρκική οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Διατάγματα
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν έχει περάσει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία στοχεύουν στην αύξηση της κατανάλωσης, που είναι η ραχοκοκαλιά της τουρκικής ανάπτυξης. Μείωσε τον ΦΠΑ στα έπιπλα από 18% σε 8% και κατήργησε τον φόρο σε όλα τα είδη νοικοκυριού. Η κατανάλωση, όπως ήταν επόμενο, εκτοξεύθηκε κατά 10%. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: τα δύο συγκεκριμένα μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης την 30ή Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Κάτι σαν περίοδος… εκπτώσεων, δηλαδή, για να κλείσει με επιτυχία το κρίσιμο οικονομικό τρίμηνο πριν από τις κάλπες.

Μουράτ Τσετίνκαγια
Ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχει αποδεχθεί τις πιέσεις του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια. Είναι όμως και εκείνος που θα κληθεί να διαχειριστεί το χάος της επόμενης ημέρας.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, γεγονός που έχει ρίξει την τουρκική λίρα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1981. Ο πληθωρισμός καλπάζει στο 11,2%. Ταυτόχρονα, με διατάγματα και πάλι, έχει διευκολύνει πάρα πολύ τον δανεισμό, για να αυξήσει τις επενδύσεις με τεράστιο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Αργά ή γρήγορα τα σπασμωδικά αυτά μέτρα θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων στον περιορισμό της κατανάλωσης, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παθογένειες θα προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα.

Βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό η πολιτική αναταραχή

Ο τουρισμός, βαριά «βιομηχανία» της Τουρκίας, έχει δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής του τελευταίου χρόνου. Οι κρατήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, ξενοδοχεία στα παράλια βάζουν λουκέτο και δεν διαφαίνεται φως. Η εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν προς τη Δύση δεν λειτουργεί, εξάλλου, ως… θέλγητρο για τους τουρίστες. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας είναι δραματικές.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου