ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρες που συμβαίνουν «μια φορά στα 500 χρόνια» βούλιαξαν πόλεις στη Νέα Ζηλανδία

πλημμύρες-που-συμβαίνουν-μια-φορά-στ-507407

Πρωτοφανείς πλημμύρες σαρώνουν μεγάλες περιοχές στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας καθώς ο εξασθενημένος πλέον κυκλώνας «Ντέμπι» κινείται ανατολικά, αφού προκάλεσε προηγουμένως μεγάλες καταστροφές στην Αυστραλία.

Μετά από δύο μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων και ανεμοθύελλες υπερχείλισαν ποτάμια καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις με νερό στο Βόρειο Νησί. Οι αρχές κήρυξαν τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν άρον άρον τα μισοβυθισμένα σπίτια τους στον Κόλπο Πλέντι και φιλοξενούνται τώρα σε καταφύγια.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη η πόλη Έτζκαμπ, όπου η στάθμη των λασπόνερων φθάνει τα δύο μέτρα μετά την υπερχείλιση ποταμού.

Ο δήμαρχος του Γουακατάνε, Τόνι Μπόουν, είπε ότι τέτοιες πλημμύρες συμβαίνουν «μια φορά στα 500 χρόνια».

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος λόγω των τεράστιων όγκων νερού που έρχονται απ’ το ποτάμι. Όλα αυτά έγιναν πολύ γρήγορα. Ένας τείχος νερού περνά μέσα απ’ το Έτζκαμπ αυτή την ώρα», είπε.

Τρακτέρ, φορτηγά και ταχύπλοα επιστρατεύθηκαν για την απομάκρυνση 2.000 κατοίκων, καθώς τα νερά ανέβηκαν τόσο γρήγορα που τα ΙΧ δεν προλάβαιναν να μπουν ή να βγουν από την πόλη.

Δυνάμεις του Στρατού και κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού έφθασαν στην περιοχή για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές, που εργάζονται νυχθημερόν επί μέρες στήνοντας αναχώματα με σακιά γεμάτα άμμο και απομακρύνοντας φερτές ύλες απ’ τους δρόμους, ώστε να διευκολύνουν τη διέλευση ασθενοφόρων και οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν μπλακάουτ, ενώ δρόμοι έχουν κλείσει από μεγάλες κατολισθήσεις σ’ ολόκληρο το Βόρειο Νησί, περιλαμβανομένου και του Όκλαντ, όπου μέσα σε μια μέρα έβρεξε όσο σ’ ένα μήνα και πολλοί δρόμοι παραμένουν κάτω απ’ το νερό.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Ουέλιγκτον, του Όκλαντ και άλλων περιοχών στο Βόρειο Νησί με τους ταξιδιώτες να κοιμούνται σε πάγκους, ή στο πάτωμα, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν καταλύματα.

Αλλά και στο Νότιο Νησί η παραθαλάσσια πόλη Καϊκούρα, που προσπαθεί ακόμη να συνέλθει απ’ το σεισμό του περασμένου Νοεμβρίου, αποκόπηκε και πάλι λόγω κατολισθήσεων λάσπης και βράχων σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται τώρα στο Κράιστ-τσερτς και το Καντέρμπουρι στα απόνερα του πρώην κυκλώνα «Ντέμπι», αλλά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν αργότερα εντός της ημέρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου