ΔΙΕΘΝΗ

Προοπτική ένταξης ζητά η Ουκρανία από την ΕΕ

προοπτική-ένταξης-ζητά-η-ουκρανία-από-507229

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους «28» να τη διαβεβαίωσουν ότι έχει προοπτικές να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Παράλληλα, η ουκρανική Βουλή ανέστειλε, όπως αναμενόταν, την αμυντική της συνεργασία με τη Μόσχα.

Η συμφωνία εμπορικής διασύνδεσης της ΕΕ με το Κίεβο τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, και η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει σε κινήσεις όπως άρση της υποχρέωσης βίζα για ουκρανούς υπηκόους.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν ανέφερεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη ότι το Κίεβο «θέλει απτές διαβεβαιώσεις στη Ρίγα ότι η Ουκρανία είναι κατάλληλη υποψήφια για μελλοντική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει την πιθανότητα να πάρει το καθεστώς υποψήφιου μέλους στο μέλλον».

«Θέλουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ» είπε χαρακτηριστικά ο Κλίμκο στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στη γερμανική Welt.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης πως η Ουκρανία περιμένει επίσης δέσμευση από τους «28» ότι τον επόμενο χρόνο, μαζί με την εφαρμογή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης, θα αρθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζα για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν.

Παράλληλα, την Πέμπτη η ουκρανική Βουλή ψήφισε την αναστολή της αμυντικής συνεργασίας με την Ρωσία, σε μία αναμενόμενη κίνηση με φόντο τη ραγδαία επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις.

Η ουκρανική στροφή προς την ΕΕ και η απομάκρυνση από τη ζώνη επιρροής της Ρωσίας έχει πυροδοτήσει την σημερινή κρίση. Η Μόσχα υπολόγιζε ότι η Ουκρανία θα έμπαινε στην «Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση», με τη Λευκορωσία και την Αρμενία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου