ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει τις εξαγωγές όπλων στην Ασία η Γερμανία

ενισχύει-τις-εξαγωγές-όπλων-στην-ασία-506556

Η Γερμανία κάνει «χρυσές δουλειές» με την Ασία, «σπρώχνοντας» εκεί μεγάλο μέρος των εξαγωγών όπλων της αμυντικής της βιομηχανίας. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Spiegel, η Γερμανία πουλάει όπλα και κυρίως υποβρύχια σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές οπλικών συστημάτων του κόσμου: τη Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.

Στις 29 Νοεμβρίου υπογράφηκε μεταξύ Βερολίνου και Σιγκαπούρης μια συμφωνία για την αγορά δυο υπερσύγχρονων υποβρυχίων, μια αγορά συνολικής αξίας 1.6 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα δυο υποβρύχια τύπου 218SG, αναερόβιας πρόωσης, θα κατασκευάσει η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems, η οποία κέρδισε σχετικό διαγωνισμό αφήνοντας πίσω τη γαλλική εταιρεία DCNS.

Είναι η πρώτη φορά που η Σιγκαπούρη αγοράζει γερμανικά υποβρύχια και μάλιστα σκάφη τα οποία θα ναυπηγηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πολεμικού ναυτικού της χώρας. Το μήκος των 218SG – που θα παραδοθούν το 2020 – φτάνει τα 90 μέτρα και το πλάτος τα 8 μέτρα και μπορούν να παραμείνουν σε κατάδυση για 80 ημέρες διαθέτοντας πλήρωμα 33 μελών.

Τα ηλεκτρονικά τους συστήματα θεωρούνται από τα πλέον εξελιγμένα ενώ διαθέτουν έξι τορπιλοσωλήνες και μπορούν να φέρουν και κάθετους εκτοξευτές πυραύλων πλεύσης.

Τα υποβρύχια θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα AIP (αναερόβιας πρόωσης), δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει το υποβρύχιο από την διαδικασία εκτελέσεως «αναπνευστήρα», ανελκύσεως στην επιφάνεια δηλαδή, που το καθιστά ευάλωτο σε εντοπισμό από τα εχθρικά σκάφη.

Η σχεδίασή τους έγινε αποκλειστικά για την Σιγκαπούρη από την HDW, θυγατρική της Thyssen και η συμφωνία περιλαμβάνει την εκπαίδευσης των πληρωμάτων και την υποστήριξη των σκαφών. Τα δύο νέα γερμανικά υποβρύχια θα αντικαταστήσουν τα τέσσερα παλαιά υποβρύχια σουηδικής ναυπήγησης κλάσης Challenger και μαζί με τα δύο κλάσης Archer θα αποτελούν τον υποβρύχιο στόλο του ναυτικού της Σιγκαπούρης.

Η Γερμανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Κίνα και την Ουκρανία. Το παγκόσμιο εξοπλιστικό εμπόριο γνώρισε ραγδαία αύξηση κυρίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ενώ και η Αραβική Ανοιξη έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην πολεμική βιομηχανία, με πολλά κράτη να εξοπλίζουν τις εξεγερμένες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου