ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-506062

334 Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τον Δαρείο Γ’ των Περσών στη μάχη του Γρανικού.

853 Ο βυζαντινός στόλος καταλαμβάνει και λεηλατεί την Νταμιέτα της Αιγύπτου. Αποτελούσε τη βάση ανεφοδιασμού των Σαρακηνών της Κρήτης.

1176 Πόλεμος των Ρόδων. Ο Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας χάνει τη μάχη του Αγίου Αλβανού. Αιχμαλωτίζεται από τον δούκα της Υόρκης, Ριχάρδο.

1825 Στις Σπέτσες σκοτώνεται η Μπουμπουλίνα από αδέσποτη σφαίρα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του άγριου καβγά που ξέσπασε με την οικογένεια των Κουτσαίων. Αιτία στάθηκε η απαγωγή της όμορφης Ευγενίας Κούτση από τον μικρότερο γιο της Μπουμπουλίνας.

1885 Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός Βίκτορ Ουγκό.

1939 Γερμανία και Ιταλία συνάπτουν συμμαχία. Την ονομάζουν «Ατσάλινη Συμφωνία», από «Αιμάτινη» που ήταν η αρχική ιδέα του Χίτλερ.

1963 Στη Θεσσαλονίκη, δολοφονική επίθεση εναντίον του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποιούν οι παρακρατικοί Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, που επιβαίνουν σε τρίκυκλο. Ο βουλευτής της ΕΔΑ ήταν ομιλητής σε εκδήλωση ειρηνιστών.

1967 Στη Ρόδο, στην παραλία Γεναδίου, άνδρες του Λιμενικού βρίσκουν τον δολοφονημένο από τη χούντα Νικηφόρο Μανδηλαρά. Υπήρξε μαχητικός συνήγορος των κατηγορουμένων για τη σκευωρία ΑΣΠΙΔΑ. Στις 17 Μαΐου επιβιβάστηκε σε πλοίο για να διαφύγει στην Κύπρο.

1973 Κίνημα του Ναυτικού. Ανώτατοι δημοκρατικοί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού συλλαμβάνονται από τη χούντα πριν προλάβουν να ανατρέψουν τη δικτατορία.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Χαρίλαος Φλωράκης, γ.γ. του ΚΚΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου